IZ PRODAVNICA POVUČENE TOKSIČNE SLUŠALICE JER MOGU DA UGROZE PLODNOST! OPASNO koriste ih DECA!
Foto: Printskrin Nepro

nebezbedni proizvodi na rafovima

IZ PRODAVNICA POVUČENE TOKSIČNE SLUŠALICE JER MOGU DA UGROZE PLODNOST! OPASNO koriste ih DECA!

Društvo -

Gejmerske slušalice sa mikrofonom "Genesis Radon 200", poljskog proizvođača "Impakt", povučene se sa tržišta i iz prodavnica u Srbiji, jer je otkriveno da se u njima nalazi prekomerna količina bis ftalata, koji može uzrokovati oštećeje reproduktivnog sistema kod dece.

Naime, kako je navedeno na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine (NEPRO), reč je o slušalicama za igre sa mikrofonom u crno-crvenoj boji upakovane u tamno sivu kartonsku kutiju sa crvenim detaljima, a povučene su sa tržišta 21. decembra zbog hemijskog rizika.

Slušalice
foto: Printskrin Nepro

- Plastični materijal za jastučić za uši sadrži prekomernu kolicinu bis(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) koji može štetiti zdravlju dece, odnosno može uzrokovati moguće oštećenje njihovog reproduktivnog sistema - navodi se na sajtu NEPRO.

Inače, zemlja porekla ovog proizvoda je Kina, proizvođač je firma "Impakt" iz Poljske, a uvoznik je "Pro net system" iz Beograda.

Ovaj proizvod se do povlačenja mogao naći u brojnim velikim prodavnicama sa tehničkom robom u Srbiji.

otrovne igračke
foto: ALHem

Ftalati su, inače, mahom postali poznati javnosti nakon što je Alternativa za bezbednije hemikalije - ALHem pre dve godine iznela podatke da skoro svaka druga plastična igračka na tržištu Srbije sadrži ove toksične supstance koje izazivaju poremećaje rada endokrinog sistema i štetno utiču na plodnost i na plod.

otrovne igračke
foto: ALHem

Njihovo istraživanje pokazalo je da čak sedam od 15 testiranih plastičnih igračaka i predmeta za negu dece sadrži ftalate, za koje je propisana zabrana prisustva u koncentraciji iznad 0,1 odsto. U ispitivanim uzorcima su, međutim, izmerene koncentracije od 0,5 do 31,5 odsto, što je i do 300 puta više od dozvoljenog. Analizirani predmeti namenjeni deci kupljeni su u prodavnicama azijske robe široke potrošnje, kao i u specijalizovanim prodavnicama za prodaju igračaka.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track