DVA PUTA OSUĐENA I NIKO JE NE DIRA: Direktorku iz Niške Banje niti smenjuju, niti joj oduzimaju licencu za rad. JOŠ JE U FOTELJI
Foto: privatna arhiva, printskrin

Doktorka koja je nenamenski trošila i mobingovala

DVA PUTA OSUĐENA I NIKO JE NE DIRA: Direktorku iz Niške Banje niti smenjuju, niti joj oduzimaju licencu za rad. JOŠ JE U FOTELJI

Društvo -

Prof. dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, poznatijeg kao Radon, koja je pravosnažno osuđena i za nenamensko trošenje skoro 22 miliona budžetskih para, i za mobing, može mirno da spava, jer je Ministarstvo zdravlja ne dira iako je po zakonu moralo da je smeni, a i Lekarska komora Srbije (LKS) neće joj oduzimati licencu za rad.

Na Kurirovo pitanje da li će LKS oduzeti licencu doktorki Deljanin Ilić jer je prekršajno osuđena novčano 50.000 dinara po prijavi Državne revizorske institucije za nenamensko trošenje najmanje 21.980.000 dinara budžetskih para samo u 2014. godini a i zato što je pravosnažno osuđena za mobing (zlostavljanje na radu) nad prim. dr Vladimirom Ilićem, zaposlenim u Institutu, direktor LKS dr Milan Dinić nam je odgovorio da oduzimanje licence sledi samo za krivično delo.

- Članom 185. stav 1. tačka 4) Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da Komora po službenoj dužnosti privremeno oduzima licencu zdravstvenom radniku ako je pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen za umišljajno krivično delo na kaznu zatvora od šest meseci ili težu kaznu, odnosno na kaznu zatvora za krivično delo protiv zdravlja ljudi. Dakle, oduzimanje licence kao pravna posledica osude koja nastupa po sili zakona, odnosi se isključivo na presude krivičnih sudova na osnovu kojih su lekari (zdravstveni radnici) osuđeni za umišljajno krivično delo na kaznu zatvora u trajanju od minimum šest meseci, odnosno na kaznu zatvora za krivično delo protiv zdravlja ljudi - kazao je za Kurir dr Dinić i dodao:

Milan Dinić
foto: Screenshot RTS

- Imajući u vidu citirane zakonske odredbe koje su imperativnog karaktera, predočavamo vam da pravna posledica osude u vidu oduzimanja licence ne može nastupiti ukoliko je lekar osuđen na novčanu kaznu, kao što ne može nastupiti ni kada je pravnosnažnom presudom utvrđeno da je zdravstveni radnik izvršio zlostavljanje na radu. U sporovima za ostvarivanje sudske zaštite zbog zlostavljanja na radu ili u vezi sa radom shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje parnični postupak, te po prirodi stvari sud ne može izreći kaznu, dakle ni kaznu zatvora.

Budući da je prekršajna kazna usledila jer je Deljanin Ilić plate za zaposlene preko maksimalnog broja određenog kadrovskim planom isplaćivala iz sredstava RFZO umesto iz sopstvenih prihoda Instituta, čime je oštetila budžet za najmanje 21.980.000 dinara, dr Dinić navodi:

- Pored toga, ukazujemo da Sud časti LKS može lekaru koji je odgovaran za povrede profesionalne dužnosti i ugleda člana Komore izreći disciplinsku meru ali tek pošto u postupku pred Sudom časti bude utvrđena odgovornost lekara za navedene povrede. U konkretnom slučaju neophodno je da se pokrene postupak pred Sudom časti LKS a na osnovu prijave oštećene strane (RFZO ukoliko je došlo do povrede Zakona o zdravstvenom osiguranju ili kolege) - navodi dr Dinić.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track