Najnovije vesti

ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Medicinski deo oštro protiv proslava na trgovima KOVID PROPUSNICE VAŽIĆE 24 SATA?
Foto: Printscreen Facebook/ Goran Vesić, Damir Dervišagić

korona

ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Medicinski deo oštro protiv proslava na trgovima KOVID PROPUSNICE VAŽIĆE 24 SATA?

Društvo
07:39h

Sednica Kriznog štaba zakazana je za danas u 16 sati, a glavna tema biće mere koje će važiti za Novu godinu.

Virusolog Milanko Šekler rekao je da se nada da će ovaj put u odluci Kriznog štaba pobediti medicinski deo i naglasio da bi bio red da jednom bude usvojeno nešto što predlože.

Poručio je da je "potrošio sve svoje pametne savete" i upozorio da će, ukoliko ne bude bilo poštovanja mera, u januaru biti više od 5.000 novozaraženih.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da medicinski deo Kriznog štaba ne može da se saglasi sa organizovanim dočekom Nove godine, a da ne odustaje ni od zahteva da kovid propusnice važe 24 sata.

Naglasio je da je teza da, zato što je omikron soj toliko blaži, treba svi da se zarazimo besmislena, jer rizikujemo da se zaraze i oni koji su u povećanom riziku.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon istakao je da ne očekuje dramatične promene na sednici Kriznog štaba.

- Dramatične promene zaista ne očekujem. Ono što očekujem u ovoj situaciji jeste da se poštuju mere koje su na snazi. Koncerte na trgovima, a što je planirano, ne može da podrži nijedan epidemiolog niti lekar iz Kriznog štaba. Jasno je da je pritisak veliki, smatra se da treba da se dopusti, ne mogu da prejudiciram - naveo je Kon.

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 1.291.718 slučajeva koronavirusa, a od posledica zaraze preminula je 12.621 osoba. Na bolničkom lečenju je nešto više od 2.000 ljudi, a na respiratoru 84 pacijenta. Za danas je zakazana sednica Kriznog štaba.‬

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je registrovano 1.249 novih slučajeva zaraze, a borbu sa kovidom izgubilo je još 27 ljudi.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja