AKO OVO NE STAVITE NA TRPEZU ZA PRAZNIKE NEĆETE IMATI NI CELE NAREDNE GODINE! Logika je jasna, sve ima svoju SIMBOLIKU
Foto: Profimedia

OBIČAJI NAŠIH PREDAKA

AKO OVO NE STAVITE NA TRPEZU ZA PRAZNIKE NEĆETE IMATI NI CELE NAREDNE GODINE! Logika je jasna, sve ima svoju SIMBOLIKU

Društvo -

Stara narodna verovanja kažu da za novogodišnju i božićnu noć na vašoj trpezi obavezno treba da se nađe novac

Pored tradicionalnih jela koja pripremamo za novogodišnju i božićnu trpezu, narodna verovanja kažu da na stolu svi članovi porodice obavezno treba da stave i po neku paru, jer ako se na stolu nađe novac to znači da će porodica cele naredne godine imati dovoljno novca.

trpeza
foto: Profimedia

Ipak, običaj kaže da ukoliko jedan član porodice ne stavi ni dinara neće imati para cele godine i uvek će pozajmljivati od familije.

Takođe, narodna verovanja kažu da jela koja pripremamo za Novu godinu nose sa sobom određenu simboliku sreće, blagostanja, napretka, pa zbog toga treba da budu pažljivo izabrana.

Tako su naši preci ostavili običaj da za novogodišnju noć na porodičnoj trpezi obavezno treba da se nađu riba i grožde.

Grožde je simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zdravi.

Kako i za novogodišnju noć traje Božićni post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ići od ruke. Osim tih namirnica, tradicionalna jela na svakoj prazničnoj trpezi uglavnom su kupus salata, pečenje i torta, a ako se pridržavate posta, podrazumeva se da ćete ova jela izuzeti tokom novogodišnje noći.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track