NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje novozaraženih i preminulih nego juče
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

poslednji podaci

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje novozaraženih i preminulih nego juče

Društvo -

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 10.496 građana od kojih je 1.610 novozaražena.

Preminulo je 25 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 87 obolelih.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 18.268 građana od kojih su 2.192 novozaražena. Preminulo je 26 pacijenata, a na respiratorima su bila 83 obolela.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon rekao je u intervjuu za Kurir da "u Srbiji kao da izvršavamo kolektivni harakiri (samoubistvo)

- Takav odnos vlada mesecima i po pitanju vakcinacije i zbog otpora prema uvođenju i poštovanju mera. Na delu je otpor i pojedinaca, i društva, i onih koji odlučuju. I zato smo tokom 2021. godine vrlo dugo imali veliki broj zaraženih i umrlih, što me je naviše pogodilo jer je moglo biti drugačije, rekao je u intervjuu za Kurir dr Kon.

Kažu da je soj omikron slab i da daje lake simptome, pa što bi se tek sad neko tangirao zbog korone?

- Utisak o omikronu jeste da sveukupno gledano izaziva blaže oboljenje, ali nemamo podatke na koje možemo da se oslonimo. Najgore je što još ne znamo kako će se bolest reflektovati kod starijih, teških i hroničnih bolesnika sa oslabljenim imunitetom. Prvenstveni problem je što se ne vakcinišu mladi, kod kojih je najveća efektivnost vakcine. Svega 30% je vakcinisanih ispod 30 godina. Kod gripa smo vakcinisali starije, efektivnost je između 30% i 50%, ali je vakcina prvenstveno štitila živote. A da se sada štite mladi, smanjila bi se cirkulacija virusa koji izaziva kovid 19.

Biće i više od pet hiljada novozaraženih dnevno do kraja januara?

- Ne možemo izaći s tom pretpostavkom jer imamo prirodni imunitet i obolevanje više od 6.000 ljudi u proseku dnevno u periodu od sedam i po nedelja. Na to treba da dodamo vakcinisane.

Ceo intervju sa dr Konom možete da pročitate OVDE!

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track