SVAKI DRUGI OMLADINAC OD 15 DO 30 GODINA DEPRESIVAN, DOK JE DVE TREĆINE MLADIH ANKSIOZNO: Stručnjaci upozoravaju na OVE POSLEDICE!
Foto: Profimedia

PORAŽAVAJUĆE

SVAKI DRUGI OMLADINAC OD 15 DO 30 GODINA DEPRESIVAN, DOK JE DVE TREĆINE MLADIH ANKSIOZNO: Stručnjaci upozoravaju na OVE POSLEDICE!

Društvo -

Stručnjaci upozoravaju da posledice mogu biti katastrofalne, mogu dovesti do odustajanja od školovanja kod adolescenata, a kod svih do povlačenja u sebe, pa i pomišljanja na suicid

Svaki drugi omladinac u Srbiji od 15 do 30 godina ima simptome umerene ili teške depresije, dok je više od dve trećine mladih anksiozno, pokazalo je istraživanje "Zdravlje mladih - položaj i potrebe mladih u Srbiji" koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

KOMS navodi da predstavlja savez 104 organizacije mladih i za mlade s teritorije Republike Srbije i da je zakonski prepoznat krovni savez mladih u Srbiji. Istraživanje je obuhvatalo odgovore na pitanja kako mladi percipiraju sopstveno zdravlje, iskustva s vakcinacijom i pandemijom koronavirusa, kakve stilove života vode, kao i koliko brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Psiholog Radmila Vulić Bojović rekla je za Kurir da ovi podaci pokazuju da ćemo posle završetka pandemije koronavirusa imati pandemiju mentalnih bolesti, ukoliko se ništa ne uradi da se to promeni.

Radmila Vulić Bojović
foto: Printscreen Youtube/RTS

- Glavni uzrok ovih podataka je svakako korona i cela situacija s pandemijom, koja traje poprilično dugo. Restrikcije i propisane mere najmanje pogoduju mladima, jer su im skroz poremetile onaj način života koji oni preferiraju - kaže Vulić Bojović.

- Živimo u vremenu koje je veoma složeno, kompleksno, kada su i sadašnjost i budućnost neizvesni i nepredvidivi, pa se živi od danas do sutra. Mladi su svakodnevno izloženi strepnji, ogromnoj količini stresa i straha kako će se snaći u svemu tome, da li će odabrati pravi put i ugoditi očekivanjima starijih.

Posledice će biti katastrofalne, deca mogu da odustanu od školovanja upravo zbog tog pritiska koji im donosi globalna situacija, a samo odustajanje od obrazovanja vodi u dalje socijalne probleme. Vreme je takvo da osoba koja nije školovana nema veliki izbor za odabir profesije kojom želi da se bavi. Ona ističe da je sve veće produbljivanje jaza između generacija, pa stariji često ne razumeju mlade i njihove potrebe.

- Mladi ne razgovaraju sa starijima, čak ne znaju ni na koji način mogu da razgovaraju o problemima s vršnjacima. Ostaju i posledice po mentalno zdravlje, a to podrazumeva sve češće povlačenje u sebe, pa i pomišljanje na suicid.

BROJKE

68,5 odsto mladih uzrasta od 15 do 30 godina ima anksioznost

51,9 odsto ima simptome umerene ili teške depresije

34,2 odsto mladih navelo je da su im bile potrebne usluge

psihologa ili psihoterapeuta, ali da s njima nisu razgovarali

Podrška

Aplikcija "Uvek s tobom"

Imajući u vidu značaj mentalnog zdravlja, naročito u svetlosti pandemije kovid 19, Kancelarija SZO i klinika ""Laza Lazarević", uz podršku Ministarstva zdravlja, ovog meseca će ponuditi i aplikaciju za mobilne telefone "Uvek s tobom", koja će još doprineti dostupnosti usluga zaštite mentalnog zdravlja svim kategorijama stanovništva, prevenciji i daljoj promociji javnog zdravlja na teritoriji cele republike, kazala je za Kurir doc. dr Ivana Stašević Karličić.

Doc. dr Ivana Stašević Karličić

Adolescenti su osetljiva grupa

Doc dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", rekla je za Kurir da je depresija teška bolest koja sa sobom nosi i disfunkcionalnost teškog stepena, tako da neverovatna učestalost teške i umereno teške depresije svakako ne bi ostala neprimećena u zdravstvenom i školskom sistemu.

Ivana Stašević Karličić
foto: Nemanja Nikolić

- Opšte je poznato da adolescenti jesu osetljiva grupa, s obzirom na to da se i dalje nalaze u procesu sazrevanja ličnosti i da sve spoljne uticaje mogu doživljavati burnije nego odrasli. Reakcija na stres, doživljaj anksioznosti i tužnog raspoloženja individualni su i ne znače dijagnozu bolesti. Kod mladih su često stvar trenutka, vezano za trenutna događanja u vršnjačkoj grupi, užoj porodici i školi. Visok je nivo dostupnosti zdravstvenog sistema za ovu vrstu usluga - domovi zdravlja, bolnice, klinike i instituti za zaštitu mentalnog zdravlja, a odskora i centri za mentalno zdravlje i SOS linije. Besplatni anonimni servis Ministarstva zdravlja 0800/309-309 za zaštitu mentalnog zdravlja radi 24 sata, a u meniju na opciji tri ima posebnu liniju za mlade i njihove porodice.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track