03:55

MISTERIJA NESTANKA SPLIĆANINA MATEJA: Stručnjak otkrio JEZIVO DEJSTVO droga koje je navodno koristio Periš!

misterija

OD VELIKE REKE POMISLI DA JE POTOČIĆ! Stručnjak otkrio JEZIVO DEJSTVO droga koje je navodno koristio Periš! VIDEO

Društvo -

Doktorka Dijana Raketić, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti istakla je da konzumiranje psihoaktivnih supstanci može imati dugoročne posledice po psihičko zdravlje čoveka.

Već 10 dana traje potraga za Splićaninom Matejem Perišem, koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu.

Od samog starta spekuliše se da je Periš sa svojim drugovima navodno koristio određene nedozvoljene supstance, a doktroka Dijana Raketić za Kurir televiziju opisala je kakvo dejstvo sintetičke droge imaju na psihu čoveka.

dr Dijana Raketić
foto: Kurir televizija

- Sve psihoaktivne supstance menjaju sve psihičke funkcije. Od svesti, pažnje, opažanja, mišljenja, volje nagona, a mladi ljudi su skloni da uzimaju dve ili više psihoaktivnih supstanici sa ilegalnog tržišta i mi ne znamo tačno šta je sastav toga - kaže Dijana Raketić, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Ona je dodala da veoma ozbiljne komplikacije mogu da se dese prilikom uzimanja psihoaktivnih supstanci.

00:39

Deo trase kojom se kretao Matej Periš u noći nestanka

- To su vrlo ozbiljne kompilkacije koje se mogu desiti kod konzumiranja psihoaktivnih supstanci, to su psihotične slike gde su mladi potpuno dezorjentisani. Od velike reke može da se pomisli da je mali potočić. I to jesu kliničke slike koje su najčešći razlog zbrinjavanja na psihijatrijskim odeljenjima. I taj broj je preko 25 posto koji završi na psihijatriji i koji ima sreću da ne završi tragično. Često se dešava da se pod dejstvom ovih psihoaktivnih supstanci dešavaju i seksualna zlostavljanja i kada možete biti žrtve nasilja, kidnapovanja i slično - navodi doktorka Raketić.

dr Dijana Raketić
foto: Kurir televizija

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti istakla je da je nepredvidivo kako će se konzumiranje psihoaktivnih supstanci odraziti na pojedinca.

- Da li će se i kada pojaviti ovako složene komplikacije je nepredvidivo i važno je da znamo da provod može biti dobar i bez psihoativnih supstanci. Važno je da znamo šta se može sve dogoditi kada konzumiramo ove supstance, da budemo umereni i odmereni. Važno je da brinemo o svom mentalnom i fizičkom zdravlju - kaže dr Raketić i dodaje:

01:01

Matej Periš pliva u reci Savi

- Ako ste vi malo osetljivija struktura, ako ste ranije bili skloni nekom psihičkom raskolu, onda ste zaista pogodna ličnost da se isoplji jedna klinička slika koja se može i tragično završiti - ističe dr Raketić.

dr Dijana Raketić
foto: Kurir televizija

Delovanje psihoaktivnih supstanci može trajati do sedam dana, a u pojedinim slučajevima može se desiti da ostanu i trajne psihičke posledice.

- Ta dejstva traje od jedan do sedam dana, ko ima sreću to se završi odmah dok neko može da zapadne i u ozbiljna psihotična stanja koja zahtevaju dugo i opsežno lečenje - istakla je dr Dijana Raketić direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Kurir.rs

Bonus video:

00:27

Matej Periš skače sa litice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track