ČLANOVI KRIZNOG ŠTABA RAZREŠILI ZA KURIR SVE NEDOUMICE OKO KARANTINA: PCR test za prekid izolacije zaraženih BESPLATAN!
Foto: Profimedia

najnovije odluke

ČLANOVI KRIZNOG ŠTABA RAZREŠILI ZA KURIR SVE NEDOUMICE OKO KARANTINA: PCR test za prekid izolacije zaraženih BESPLATAN!

Društvo -

Kućna izolacija za zaražene koronavirusom trajaće 10 dana, a ako neko želi ranije da je prekine može da uradi PCR posle sedam dana o trošku države, koji mora biti negativan za prekid izolacije, odlučio je juče krizni štab! Takođe, biće ukinuta kućna izolacija posle izlaska iz bolnice.

Srbija beleži rekordne brojeve zaraženih, pa je trebalo učiniti nešto da društvo nesmetano funkcioniše, odnosno da ljudi koji nisu razvili bolest i negativni su mogu da idu na posao, budući da omikron uglavnom daje mnogo blaže simptome nego prethodni sojevi virusa.

Sanja Radojević Škodrić, RFZO
foto: Promo

Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i članica kriznog štaba kaže za Kurir da će PCR za sve kovid pozitivne koji žele da prekinu kućnu izolaciju posle sedam dana biti besplatan, odnosno o trošku države.

- Kućna izolacija će ubuduće za obolele od kovida biti 10 umesto dosadašnjih 14 dana. A ukoliko žele ranije da je prekinu, posle sedam dana mogu da rade PCR test o trošku države. Ukoliko je test negativan, oslobađaju se obaveze da budu u kućnoj izolaciji. Takođe, ukidamo i izolaciju posle hospitalizacije, koja je bila 14 dana. Dakle, kad kovid pacijenti izađu iz bolnice, ne moraju da budu u kućnoj izolaciji - kaže za Kurir prof. Radojević Škodrić.

Branislav Tiodorović
foto: Pritnscreen/RTS

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba očekuje da od ponedeljka ono što je na jučerašnjoj sednici odlučeno, bude i ozvaničeno.

- Krizni štab je juče predložio, a "Batut" treba da napravi precizne smernice i unese ih u Stručno-metodološko uputstvo (SMU). Potom to treba da usvoji Vlada Srbije, kako bi bilo primenjivo u praksi, što se očekuje u ponedeljak. Dakle, mi smo predložili, a krajnja odluka i definisanje je u rukama "Batuta" i Vlade. Ako je zaražena osoba, kojoj je koronavirus potvrđen i testom, asimptomatski slučaj, odnosno nema nikakve kliničke znake bolesti, posle 10 dana može da izađe iz kućne izolacije. A posle sedmog dana može da uradi PCR test o trošku države i prekine izolaciju ukoliko je test negativan - objašnjava za Kurir prof. Tiodorović i dodaje da kod pacijenata koji imaju razvijenu kliničku sliku dužina kućne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se može desiti u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o čemu odlučuju lekari, koji i zatvaraju bolovanje i odlučuju o trajanju istog ako je reč o zaposlenom.

O KONTAKTIMA ODLUČUJE BATUT

Na jučerašnjoj sednici kriznog štaba bilo je reči i o tretiranju kontakata zaraženih osoba, ali nikakva odluka nije doneta. To je, kako su nam rekli i prof. Radojević Škodrić i prof. Tiodorović, ostalo na Batutu da definiše. Prema trenutnom SMU kontakti koji su vakcinisani ili preležali kovid u prethodnih 210 dana ne idu u kućnu izolaciju ako nemaju simptome. Nevakcinisani idu 10 dana, s tim da mogu da je prekinu posle sedam dana uz negativan PCR test o sopstvenom trošku.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track