VOZAČI, OVO MORATE DA ZNATE! Nije na svim mostovima ograničenje 80 kilometara na čas! 1 SLUČAJ JE IZUZETAK! (FOTO)
Damir Okanović, Foto: Printscreen Pink

PROPISI

VOZAČI, OVO MORATE DA ZNATE! Nije na svim mostovima ograničenje 80 kilometara na čas! 1 SLUČAJ JE IZUZETAK! (FOTO)

Društvo -

U želji da predudi sve potencionalne nedoumice on je to i stručno objasnio - jer Zakon je jasan

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima van naselja ograničenje je 80 kilometara na sat, ukoliko znakom nije drugačije propisano. Tom logikom, mnogi su mišljenja da je ograničenje brzine na mostovima 80 kilometara na sat, što je propisana brzina za put van naselja. I zaista i jeste.

Na svim mostovima preko Save i Dunava ograničenje jeste 80 kilometara na čast, objašnjava za Kurir Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, a izuzetak je Pupinov most gde je ograničenje 50 jer je upravljač puta tako regulisao.

Pupinov most
foto: Printscreen Google Maps

U želji da predudi sve potencionalne nedoumice on je to i stručno objasnio:

- Zakon jasno definiše pojam naselja - upravljač puta je obavezan da saobraćajni znak koji označava naselje, postavi na putu u neposrednoj blizini mesta gde postoje izgrađeni redovi, odnosno grupe stambenih ili poslovnih objekata, na mestu gde je očekivano veće prisustvo pešaka koji ostvaruju potrebe u tom naselju. Upravljač puta je obavezan da saobraćajni znak koji označava prestanak naselja postavi na putu u neposrednoj blizini mesta gde prestaje deo puta na kome su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana - napisao je on i dodao da je naselje izgrađen, funkcionalno objedinjen prostor, koji je namenjen za život i rad stanovnika i čije su granice obeležene odgovarajućim saobraćajnim znakom.

panorama, Most na Adi
foto: Filip Plavčić

- Pošto sa leve i desne strane Brankovog mosta, Pančevačkog mosta i Mosta na Adi nema izgrađenih redova odnosno grupa stambenih ili poslovnih objekata, to nije put kroz naselje, i opšte ograničenje je 80 kilometara na sat - zaključio je on.

Brankov most, Brankov most u roze boji
foto: Beoinfo

Kurir.rs / S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track