CARINICI TOKOM 2021. ZAPLENILI NARKOTIKE, CIGARE, ZLATO, LEKOVE, ALI TO NIJE SVE! Prihode su uvećali za 1.115.000.000 evra! (FOTO)
Branko Radujko predstavio rezultate rada Uprave Carina u 2021., Foto: Foto Kurir

Rekordni rezultati Uprave carina

CARINICI TOKOM 2021. ZAPLENILI NARKOTIKE, CIGARE, ZLATO, LEKOVE, ALI TO NIJE SVE! Prihode su uvećali za 1.115.000.000 evra! (FOTO)

Društvo -

Prihodi koje je Uprava carina naplatila za državni budžet u 2021. godini veći su od onih u prethodnoj godini za 21 odsto, odnosno za 130 milijardi dinara ili milijardu i 115 miliona evra, saopštio je Branko Radujko, v. d. direktora Uprave carina.

Branko Radujko
foto: Foto Kurir

- Prihodi su veći u odnosu na rekordnu 2019. godinu, u kojoj nije bilo pandemije koronavirusa, i to za 15 odsto. Tri su ključna elementa uspeha u tome - odlučnost rukovodstva, kadrovske promene i stalna kontrola - rekao je Radujko juče na konferenciji za novinare i dodao:

Carina
foto: Foto Kurir

- Kao posledica takvog pristupa zabeležen je veliki pad aktivnosti na planu organizovanog krijumčarenja. Neke najznačajnije zaplene su: 717 kilograma raznih narkotika, 321.000 litara naftnih derivata, gotovo 1,4 miliona komada cigareta, cigarilosa i tompusa, skoro četiri tone rezanog i drugog duvana, 160.000 pojedinačnih doza lekova i više od 20 kilograma rinfuz lekova, 11,5 kilograma zlata, 23.000 litara raznih alkoholnih pića, 130 primeraka kulturnih dobara, 537 komada oružja i municije. Istovremeno su otkrivena 164 migranta u pokušaju ilegalnog prelaska preko granice.

Carina
foto: Foto Kurir

Prema njegovim rečima, neprestano se na svim graničnim prelazima ukazuje na pravila o prijavljivanju gotovog novca, ali je, uprkos tome, otkriveno skoro pet miliona evra neprijavljene gotovine koja je oduzeta i u skladu sa zakonom uplaćena u budžet Republike Srbije.

- Prioritet u radu Uprave carina u 2022. biće digitalizacija carinskih procedura i modernizacija carinske službe. Kada digitalizujemo procese, značajno će se smanjiti mogućnost zloupotreba od strane ljudskog faktora, a privreda će funkcionisati brže i efikasnije i samim tim će naša ekonomija biti konkurentnija - poručio je Radujko.

Radujko je kao uspehe iz prethodne godine istakao preduzete mere u okviru inicijative Otvoreni Balkan i uvođenje elektronske licitacije, što će, prema njegovim rečima, značajno smanjiti mogućnost zloupotreba. Izdvojio je i realizaciju digitalizovanog sistema povraćaja PDV stranim putnicima i automatizaciju procesa izdavanja mišljenja o svrstavanju robe, kojih se, prema njegovim rečima, godišnje privredi izdaje preko 500.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track