NOVCA JEDVA OSTANE ZA HLEB: Teška muka pritisla porodicu borca sa Košara, dug od 10.000 za struju Milošu je KAO KAMEN OKO VRATA
Foto: Kurir.rs/Z.Š.

pritisla bolest i nemaština

NOVCA JEDVA OSTANE ZA HLEB: Teška muka pritisla porodicu borca sa Košara, dug od 10.000 za struju Milošu je KAO KAMEN OKO VRATA

Društvo -

Golija - Destak hiljada dinara, koliko je poslednji račun za struju, težak je problem zbog kog se u kući Miloša Jovanovića, borca sa Košara, u selu Troštica ispod Golije, ne spava već noćima.

- Stigao nam decembarski račun za struju 10.000, sad čekamo i ovaj januarski, kao kamen oko vrata! Dok smo mogli, plaćali smo, ja sam nešto iskupljala, štedeli smo, sad više nemamo. Nema odakle i - gotovo. Ako ko može da razumi, nemamo. Sam bog zna koliko mi je teško da to izgovorim, da zovem i tražim pomoć, ali, nema… - kroz teške suze danas se iz Troštice telefonom javila Miloševa sestra Marina.

Miloš Jovanović, Golija, Heroj sa Košara
foto: Kurir.rs/Z.Š.

Sva primanja koja Miloš ima su pomoć od Centra za socijalni rad. I Marina primi oko 8.000 mesečno, njihova majka Rosa ima invalidsku penziju od 15- tak hiljada. Bolesni su sve troje, Miloš posebno, dobar deo novca koji stigne ode za lekove.

- Kad kupimo lekove, jedva preostane za hleb, i retko kad za šta preko toga a valja pregurati mesec dana. Miloš je uz sve nevolje koje su ga snašle, uz ono što lekari zovu posttraumatski sindrom i težak šećeraš. Nema od njegovog rada ništa. Retko koja noć prođe da ne sanja ratne drugove, da ne sanja mrtva tela, raspolućene lobanje…

- Skoči onda sa kreveta pa na vrata, ponekad napolju dohvati sekiru, valjda da se brani, ne možemo da ga smirimo po svu noć, kad zaspi sanja ponovo i tako prolaze naši dani - priča Marina.

Miloš Jovanović, Golija, Heroj sa Košara
foto: Kurir.rs/Z.Š.

Protekle praznike Jovanovići su proveli sa malo radosti, sa mnogo više briga, srećni što barem hleba imaju u svoj nevolji u kojoj žive. Umesto radosti, sve troje su onomad, za Božić, zajedno, gorko zaplakali nad prazničnom sofrom.

- Na svemu štedimo, i na hlebu, u nadnicu ne možemo zbog bolesti, teško je do Boga... I, teško mi je što sve ovo pričam, ali, ja ne znam kud ću ni šta ću - kroz teške suze priča Marina.

Pre šest godina Jovanoviće sam zatekao u Troštici u udžerici koja samo što se nije srušila. Krov je prokšnjavao, u zidovima od zemlje rupe kroz koje je ruka mogla da se provuče, "Kurir" i novopazarski dobrotvor Hido Muratović pokrenuli su akciju javili su se dobri ljudi, Miloševi kolege sa Košara, Jovanovići su dobili novu kuću…

Miloš Jovanović, Golija, Heroj sa Košara
foto: Kurir.rs/Z.Š.

Bili su to dani sreće za Jovanoviće, tako retki u njihovom životu. Borili su se posle, kažu, koliko su mogli, sad dogorelo do nokata.

- Sad imamo krov nad glavom, ali, kako živeti, od čega, sve troje bolesni, da barem u nadnicu možemo, a, ne možemo… Pritisla sirotinja, sad strepimo da nam ne isključe struju, muka pusta, kako pod svećom da živimo - priča Marina.

Za ljude dobre volje, žiro račun Marine Jovanović, Komercijalna banka, 205-9011007013986-02. Da sakupimo novac, da Marina barem struju plati, a siromaštvo, ono se ne može oterati, ono je njihov drug i saputnik.

Kurir.rs/Z. Šaponjić

bonus video:

02:05

Heroj sa Košara Ivan Ranković na prvoj liniji borbe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track