11:55

Deca u Srbiji su prva po korišćenju društvenih mreža u Evropi! Roditelji treba posebno da obrate pažnju na jednu stvar!

Internet bezbednost

DECA U SRBIJI SU PRVA PO KORIŠĆENJU DRUŠTVENIH MREŽA U EVROPI! Opasnosti vrebaju, a RODITELJI POSEBNO OBRATITE PAŽNJU NA OVO

Društvo -

Alarmantan je podatak izveden iz velikog evropskog istraživanja „EU kids onlajn”, da su deca u našoj zemlji prva po korišćenju društvenih mreža na celom kontinentu. Čak 86 odsto mališana u našoj zemlji koristi internet svaki dan. Veliki broj dece posećuje sajt „Omegle” pod izgovorom da vežbaju engleski. Njima je zanimljivo što upoznaju ljude širom sveta i ne razmišljaju o tome da li su njihovi vršnjaci vrbovani i plaćeni od strane pedofila da uspostavljaju kontakte sa svojim vršnjacima.

Katarina Jonev
foto: Kurir Televizija

O sve podmuklijim klopkama koje vrebaju decu govorila je Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu u emisiji Puls Srbije na Kurir televziji.

- Moramo reћi da je pedfilija jedan od oblika organizovanog kriminala. Kada govorimo o organizovanom kriminalu moramo reći i da ljudi koji vrše kriminal imaju ogromnu korist stečenu na nelegalan način. Pedofilija je treći najzastupljeniji vid kriminala zastupljen na globalnom nivou. Kriminalci i te kako koriste Internet da steknu novac na nelegalan način.

Jonev ističe i da roditelji posebno treba da obrate pažnju na nekoliko stvari, a među njima je svakako i da savetuju decu da ne veruju previše nepoznatim ljudima.

- Pedofili organizuju grupe dece, koja ulaze u konverzaciju sa decom, pod izgovorom da, na primer, vežbaju engleski. Deca koja su usamljena, koju nema ko da nadgleda, koja isuviše veruju drugim ljudima, postaju žrtve. Dolazi do uspostavljanja intimnijih odnosa. Kada dete pošalje svoju fotografiju pedofilu, ono postaje meta. Sve je više takvih primera - rekla je Jonev.

Katarina Jonev ističe da su rezultati istraživanja poražavajući.

Katarina Jonev
foto: Kurir Televizija

- Sva istraživanja i rezultati su poražavajući i pokazuju da je svako treće dete bilo meta uznemiravanja na društvenim mrežama. Ono što je takođe loše je istraživanje da će samo jedno od desetoro dece da podeli svoje negativno iskustvo sa roditeljima- rekla je Jonev.

- Ukoliko se ne opametimo ovi podaci ćebiti još gori. Roditelji treba da se ohrabre da pažljivije nadgledaju aktivvnosti svoje dece. Apelujem na roditelje da se aktivnije angažuju u zaštiti dece. Roditelji su prvi od kojih kreće model ponašanja - zaključila je Katarina Jonev.

Katarina Jonev
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

17:47

Internet bezbednost uskoro u školama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja