Prosvetari prvog dana škole već u štrajku

Nije samo zbog plata

Prosvetari prvog dana škole već u štrajku

Društvo -
Oko 30.000 radnika, članova USPRS, u oko 700 škola u Srbiji 3. septembra neće držati časove, a samo će učiteljice prvog razreda primiti prvake

BEOGRAD - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održaće prvog dana škole, 3. septembra, jednodnevni štrajk upozorenja i skup članstva u podne na beogradskom Trgu Nikole Pašića, najavio je danas predsednik sindikata Dragan Marijević.

Prvog dana nove školske godine oko 30.000 radnika, članova USPRS, u oko 700 škola u Srbiji neće držati časove, a samo će učiteljice prvog razreda primiti prvake, kazao je Matijević i istakao da razlog štrajka nije isključivo loš položaj prosvetnih radnika, već "katastrofalno stanje u prosveti".

"Ne želimo da ljudi misle da mi štrajkujemo samo zbog plata. Štrajkujemo zato što Srbija ima najmanje ulaganje u prosvetu u Evropi i zbog toga što u 21. veku u Srbiji postoje škole bez toaleta, fiskulturnih sala i školskog dvorišta", naglasio je on.

Matijević je podsetio da je taj sindikat zatražio da naredne godine plate u prosveti budu 30 odsto veće od prosečne zarade u Srbije, što prosvetnim radnicima, prema njegovim rečima, pripada, pošto su najobrazovaniji kadar u državi.

"Kako sada stvari stoje, prosečna plata u Srbiji je 42.000, a u prosveti 37.000 dinara. Tražili smo da se to koriguje, ali ministar finansija nam je kazao da možemo da dobijemo povišicu od dva odsto u oktobru i isto toliko u aprilu", rekao je on.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije istakao je da njegov sindikat nikako ne može da prihvati jučerašnju ponudu vlade jer bi to bilo, kako je objasnio, "sindikalno samoubistvo".

"Mi smo juče ministrima rekli da bi potpisivanje tog dokumenta bilo sindikalno samoubistvo i da ne bi imali zbog čega da postojimo. Ne želimo da učestvujemo u tom zločinu prema obrazovanju", rekao je on.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u srpskim školama više od 3.000 nastavnika nema pun fond časova, ali ta cifra još nije kompletna.

Prema rečima Matijevića, na jučerašnjem sastanku reprezentativnih sindikata sa ministrima prosvete i finansija Žarkom Obradovićem i Mlađanom Dinkićem bilo je reči i o problemu tehnološkog viška u prosveti, ali sindikati nisu naišli na razumevanje ovog problema.

"Mi smo predložili socijalni program kakao bi kolege pred penzijom to prihvatile i napustile obrazovanje. To je oko 5.000 ljudi. Prva stvar koju nam je rekao ministar Dinkić je da nema socijalnih programa. To znači da će se i narednih godina nastaviti taj cirkus sa tehnološkim viškovima", kazao je Matijević.

Predstavnici tri sindikata obrazovanja i Vlade Srbije počeli su pregovore o povećanju zarada i isplatu jubilarnih nagrada 22. avgusta. Sindikati su zatražili povećanje zarada prosvetnih radnika, kao i da se poštuje Zakon o budžetu, a kada je reč o isplati i povećanju plata, njihov zahtev je da se plate usklade sa šestomesečnom inflacijom, kao i usklađivanje koeficijenata, i isplatu jubilarnih nagada i otpremnina.

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete izrazili su nezadovoljstvo ponudom vlade, ali su najavili da će predlog povećanja plata predočiti najvišim organima u svojim sindikalnim organizacijama, koji će i odlučiti o tome da li će on biti i prihvaćen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track