19:05

ŠTA MORATE DA ZNATE AKO ŽELITE DA SMANJITE ŽELUDAC

trend ili zdravlje

AKO HOĆETE DA SMANJITE ŽELUDAC, JEDNO MORATE DA ZNATE! Doktor upozorio: Ništa ne vredi operacija, ako izbegavate OVO!

Društvo -

Doktor Ognjan Skrobić, specijalista opšte hirurgije istakao je da smanjenje želuca kod pacijenata sa viškom kilograma i težim oboljenjima može da dovede do veoma dobrih efekata, ako estetskih, tako i zdravstvenih.

dr Ognjan Skroobić
foto: Kurir televizija

- Ljudi koji imaju preko 40 indeks mase ili 35 plus oboljenja su kandidati za operaciju želuca. Ova vrsta hirurgije je postala atraktivna zbog pandemije gojaznosti kako u svetu, tako i kod nas. Ovo je operacija koja se radi zbog zdravlja. Čovek koji ima prekomernu težinu vremenom će shvatiti da mu svi sistemi popuštaju i da ima problem sa zdravljem - istakao je doktor Ognjen Skrobić, specijalista opšte hirurgije.

On je dodao da se takvi pacijenti na poseban način spremaju za operaciju.

- Dijeta koja se sprovodi pre ima dva cilja. Prvi je da shvati da nije sve samo da smanji želudac i da je tako rešio problem. Nego ovako mora da pokaže jednu želju i volju da smrša - istče dr Skrobić.

dr Ognjan Skroobić
foto: Kurir televizija

Vremenom su se razvile kombinacije različitih tehnika koje imaju za cilj da se reguliše dijabetes i veoma su uspešne u tome istakao je doc. dr Skrobić.

- Opšte stanje bolesnika postaje mnogo bolje. Takvi zahvati mogu dijabetes da stave pod kontrolu - kaže dr Skrobić.

Postoperativni tok je veoma brz, pacijent je već na nogama nakon dva dana, ali ključ je da mora da se jede dovljna količina nutritivnih supstanci.

dr Ognjan Skroobić
foto: Kurir televizija

- Važno je da se vodi računa o ishrani, gubi se i apetit i tu je veoma važna podrška stručnih timova koji znaju kako treba da se pristupi pacijentu. Jo jo efekat događa se kada se pacijenti podvrgavaju

- Operacija je u većini slučajeva trajno rešenje za kilograme, ukoliko se pacijenti pridržavaju postoperativnih postupaka. Mora naravo da se pazi, da se uzima samo tečnost - kaže dr Skrobić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:23

SLOBODAN VASIĆ ODLAZI DA SMANJI ŽELUDAC: Evo kako se oseća i šta je POSLEDNJE URADIO pred hirurški zahvat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja