02:18

Maja Gojković objasnila kako je sprečena prodaja Memorijalnog kompleksa Boško Buha

odluka

MINISTARSTVO ODMAH REAGOVALO! Maja Gojković objasnila kako je došlo do sprečavanja prodaje MEMORIJALNOG KOMLPEKSA BOŠKO BUHA

Društvo -

Ministarstvo kulture i informisanja s ministarkom Majom Gojković na čelu reagovalo je povodom najavljene licitacije Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" na Jabuci kod Prijepolja 28. januara i zatražilo da se prodaja obustavi. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na prodaju imovinu Ugostiteljsko-turističkog preduzeća "Putnik Prijepolje d. o. o." u stečaju za 44,6 miliona dinara.

Boško Buha, Memorijalni centar Boško Buha
foto: Prinstcreen

- Naši zakoni obavezuju agenciju za licenciranje stečajnih upravnika, da kada se pojave kulturna dobra da obaveste državu i da postoji pravo preče kupovine.

Maja Gojković ističe da je ministarstvo kulture i informisanja odmah reagovalo.

Maja Gojković
foto: Kurir televizija

- Sprečeno je. Čim sam dobila prvi dopis odmah smo reagovali i da je obavešteno i ministarstvo finansija. I da smo zaustavili ovu prodaju od uzuzetnog kulturnog značaja. Određen je tim sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika, koji treba da urade ekspertizu i da jasno razgraničimo šta je kulturno dobro. Ubeđena sam da će se u budućnosti razgovarati sa lokalnim samoupravama - rekla je Maja Gojković.

Maja Gojković
foto: Kurir televizija

Maja Gojković ističe da je važno što je država pravovremeno reagovala.

- Važno je da je država pravovremeno reagovala i da smo sprečili prodaju ovako važnog kulturnog dobra - dodala je Gojković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track