DIMČEVSKI KOMANDOVAO NA KOŠARAMA, SAD MORA U ZATVOR! Na operaciji oslepeo na jedno oko, PA MORA DA PLATI 1.000 EVRA A NEMA!
Dragutin Dimčevski, Foto: Printscreen

nova BORBA

DIMČEVSKI KOMANDOVAO NA KOŠARAMA, SAD MORA U ZATVOR! Na operaciji oslepeo na jedno oko, PA MORA DA PLATI 1.000 EVRA A NEMA!

Društvo -

Potpukovnik Dragutin Dimčevski izgubio je vid na levom oku tokom rutinske operacije katarakte. Tužio je bolnicu, dobio presudu, ali je ona poništena i sada mora da plati 125.400 dinara, koje nema

Potpukovnik Dragutin Dimčevski, zamenik komandanta 53. graničnog bataljona i komandujući u rejonu karaule Košare 1998/99. godine, izgubio je vid na levom oku posle rata, kako kaže, greškom nadležnih u Vojnoj bolnici u Nišu.

Posle dugogodišnje borbe izgubio je spor na sudu i sada mora da plati 125.400 dinara, koje nema, zbog čega će morati da ide u zatvor!

Dragutin Dimčevski
foto: Privatna Arhiva

- U bolnicu sam primljen 22. oktobra 2012. i počeo sa priprema za operaciju katarakte. Bio sam poslednji, peti po redu. Operacija zakazana za 24. oktobar otkazana je jer je došlo do kvara lasera i odložena je za 26. oktobar, kada je i urađena. Tog dana bio sam jedini na operacionom stolu, i to pola sata. Pitam se da li je aparat bio ispitan pre moje operacije ili tek na mom oku? Pola sata posle operacije dobio sam nepodnošljive bolove, a kad su mi skinuli zavoje, shvatio sam da ne vidim - priseća se Dimčevski, koji je prethodno uspešno operisao kataraktu na desnom oku.

Orden belog orla s mačevima

Odlikovao ga predsednik Vučić

Dragutin Dimčevski čovek je koji je preživeo borbe sa teroristima 1998/99. godine i NATO bombardovanje. Povodom 21. godišnjice bitke na Košarama, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić Dimčevskog je odlikovao Ordenom belog orla sa mačevima.

Dragutin Dimčevski
foto: Privatna Arhiva

Navodi da je potom već 29. oktobra bez anestezije operisan u Vojnoj bolnici u Nišu i onda prebačen sanitetom na VMA, gde je nastavljeno njegovo lečenje. Spasa za oko nije bilo.

Rutinska operacija pretvorila mu je život u pakao. Izgubio je oko, teško to podneo, 2014. godine imao je infarkt, a onda dobio novi udarac...

- Danas sam invalid i zato sam počeo da tražim pravdu. Podneo sam tužbu protiv Vojne bolnice u Nišu, a prvo ročište bilo je 14. jula 2014. u Osnovnom sudu u Vladičinom Hanu, da bi predmet bio prebačen u Osnovni sud u Nišu. Presudu u moju korist su 2017. doneli upravo tamo. Vojna bolnica proglašena je krivom. U prvoj presudi delimično se usvaja tužba, oko 650.000 dinara za fizičku bol, trajno oštećenje vida, duševnu bol i sudske troškove - kaže i navodi da je zvanična presuda stigla 2018. godine:

- Vojno pravobranilaštvo u Nišu potom se žalilo Apelacionom sudu, koje je predmet vratilo Osnovnom sudu u Nišu na ponovno postupanje, uz obrazloženje da se dopuni dokumentacija i da na osnovu postojeće ne mogu da dokažu to za šta ja tužim bolnicu - objašnjava Dimčevski.

Dodaje da sledeći spor dobija Vojna bolnica, o čemu je obavešten poštom.

- Dobio sam presudu da je moja žalba odbijena i da je potvrđena presuda Osnovnog sudu, koja je konačna. Moram da platim 125.400 dinara na ime žalbi i obaveza prema Vojnoj bolnici i za sudske troškove. Taj novac nemam, te ću morati u zatvor - kaže, dodavši da je 22 puta iz Vladičinog Hana išao u Niš zbog suđenja, na veštake dao 60.000 dinara, ali da novac za gubitak spora nema jer bi morao da se zaduži, s obzirom na to da novcem od penzije plaća kiriju jer živi kao podstanar.

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track