MISLILI SMO DA ĆEMO ZAUVEK OSTATI BEZ NJIH: Stručnjaci otkrili novi par ORLA KRSTAŠA
Foto: Shutterstock

zaštita prirode

MISLILI SMO DA ĆEMO ZAUVEK OSTATI BEZ NJIH: Stručnjaci otkrili novi par ORLA KRSTAŠA

Društvo -

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode otkrili su tokom terenskog rada 28. januara 2022. godine u Banatu novi gnezdeći par izuzetno retkog orla krstaša.

Par orlova je naselio malo posećenu pustaru u široj zoni Novog Miloševa i započeo izgradnju gnezda na topoli, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Orao krstaš je ranjiva vrsta na svetskom nivou dok je u Srbiji kritično ugrožen i preti mu opasnost od potpunog izumiranja.

Do sada su u Srbiji bila poznata svega tri gnezdeća para, svi na severu Banata, a ovaj novi par se nastanio 30 kilometara južno od do sada poznatih gnezdilišnih teritorija orlova.

- Povećanje broja parova i širenje rasprostranjenja orla krstaša u Srbiji pokazuje da nisu uzaludni dugogodišnji napori Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i partnera, da se sačuvaju staništa i jedinke orla krstaša. U narednim danima biće preduzete konkretne aktivnosti da se obezbedi lokalitet gde se nastanio novi par, koji se nalazi izvan zaštićenih područja, kako bi se orlovima omogućilo da uspešno izvedu potomstvo - navodi se u saopštenju, Informer prenosi pisanje Tanjuga.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja