07:05

MEŠTANI SELA KALENIĆI MUČE MUKU SA MOSTOM: Kad krenem na most, 3 puta se prekrstim da bih sišla! KORISTE MERDEVINE DA PREĐU REKU

verovali ili ne

NEVERICA! I OVAKAV MOST POSTOJI U SRBIJI Meštani se na razne načine snalaze TRI PUTA SE PREKRSTIM PRE NEGO ŠTO HOĆU DA PREĐEM REKU

Društvo -

Mostovi spajaju ljude. Tako bi bar trebalo da bude. Kada je u požekom selu Kalenići bujica odnela jedini most meštani su morali da se dovijaju kako bi stigli do svojih imanja na drugoj strani reke.

A kada krenu da nahrane životinje ili da obrađuju njivu spremaju se kao da kreću na nekakvu ekspediciju. I tako već punih 8 godina.

most Kalenić Skrapež
foto: Kurir Televizija

- Žena i ja smo sišli da ponesemo hranu opet gore. Gore imamo kuće,a kad malo više hrane iznesemo, onda budemo po tri četiri dana, ne moramo da silazimo.

Reka Skrapež nije ni velika, ni duboka, ni poznata, ali se preko nje ne može bez mosta. Od 2014. godine, od poplava, meštani Kalenića imaju problem - nemaju most.

most Kalenić Skrapež
foto: Kurir Televizija

- Taj dan nikada neću da zaboravim. Javljali su mi da je poplava velika, da reka nadolaz, kao i da je sve više vode. Morala sam da pređem da uzmem hranu. U brdu nemam. Dobro se sećam da sam krenula u pola 4, ovde sam bila u 4 i 15h, možda - rekla je meštanka Kalenića za Kurir televiziju.

most Kalenić Skrapež
foto: Kurir Televizija

A nepunih sat vremena kasnije reka je odnela i most i hektar zemlje. A sada se preko tog mosta prelazi merdevinama.

- Verovali ili ne, tri puta se prekrstim pre nego što pređem ovaj most - rekla je meštanka sela Kalenić.

Skrapež je reka u zapadnoj Srbiji leva pritoka reke Đetinje. Dugačka je 47,7 km. Počinje izvorišnom čelenkom na južnim padinama Bukovika i jugoistočnim padinama Povlena spajanjem rečica Sečice i Godljevače, a u Đetinju se uliva u Požeškom polju. Od levih pritoka Skrapeža najduža je je Dobrinjska reka, a od desnih Lužnica.

most Kalenić Skrapež
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track