00:15

Snimak požara u manastiru Svete Trojice kod Ljubovije

velika šteta

MANASTIR U KOM JE BIO POŽAR IMA NEVEROVATNU PRIČU! Sagradio ga čovek po imenu Karađorđe 2005. ON JE UJEDNO I NAJMLAĐI KTITOR SPC

Društvo -

Manastir Svete Trojice, čiji je konak, nažalost izgoreo, ima neverotanu priču.

Podsetimo, vatrena stihija zahvatila je veliki konak Manastira Svete Trojice na Belim vodama kod Ljubovije, koji je udaljen oko dva i kilometra od druma Ljubovija-Bajina Bašta, rekao je prota Mirko Vilotić, sekretar Eparhije šabačke SPC.

Požar je zahvatio gornje prostorije zdanja, koje monaštvo i malobrojni ljudi nisu mogli da zaustave, pozvane su odmah i vatrpogasne jedinice, koji su, kako kaže Vilotić, u problemu da dođu do ove bogomolje, jedne od najposećenijih u ovom delu Srbije.

Materijalna šteta je ogromna. Na sreću vatrena stihija se nije proširila na crkvu i okolinu.

manastir svete trojice
foto: screenshot

MUP je izdao saopštenje da su vatrogasne ekipe iz Ljubovije, Malog Zvornika i Bajine Bašte odmah reagovale i otišle na mesto požara. U pomoć im je pritekla i vatrogasna jedinica iz Bratunca.

Vatrogasci-spasioci, uprkos izuzetno nepristupačnom terenu, brzim i efikasnim radom sprečili su da se požar proširi na crkvu i okolne objekte i izazove teže posledice.

U požaru nije bilo povređenih osoba.

požar, Manastir Svete Trojice, Ljubovija
foto: Kurir

Manastir Sv. Trojice nalazi se u zaseoku Bjele Vode, na padinama brda Nemić, kod Ljubovije, na oko 400 m iznad reke Drine.

Ovo je novi manastir, koga je uz blagoslov blaženopočivšeg episkopa Šabackog gospodina Lavrentija sagradio ktitor Karađorđe Ristanović, inače rodom iz ovog kraja.

Manastir je podignut na porodičnom imanju oko grobova njegovih roditelja Koste i Božane Ristanović i male sestre Vide. Karađorđe je tada imao 34 godine i jedan je od najmlađih ktitora u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

manastir svete trojice
foto: screenshot

Manastir je zaživeo 2005. godine dolaskom jeromonaha Serafima za nastojatelja manastira i od tada se održavaju redovna bogosluženja. Poseduje pokrov sa moštiju Sv. Petke.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track