ZABORAVLJENI SRPSKI VELIKAN SVETOZAR MILETIĆ! Promenili su mu ime na rođenju, zbog ideja hapšen, a kada je umro ZMAJ JE OVO REKAO
Foto: screenshot youtube

srpska istorija

ZABORAVLJENI SRPSKI VELIKAN SVETOZAR MILETIĆ! Promenili su mu ime na rođenju, zbog ideja hapšen, a kada je umro ZMAJ JE OVO REKAO

Društvo -

Retko ko je menjao srpsku istoriju na način na koji je to radio političar i nekadašnji gradonačelnik Novog Sada, čuveni srpski političar Svetozar Miletić.

Svetozar Miletić je rođen 22. 2. 1826. kao najstariji od sedmoro dece čizmara Sime i majke, domaćice Teodosije u Mošorinu, a umro je na današnji dan 1901. godine.

Bio je jedan od najvećih političara u Vojvodini, koga su Srbi ikada imali. Godine 1861. nastaje, pod njegovim rukovodstvođenjem i Srpska narodna slobodoumna stranka – prvi organizovani nacionalni pokret kod Srba u Habzburškoj monarhiji. Njegova politika bila je usmerena prvo na Srme u Monarhiji, ali se njegova plemenita ideja brzo proširila i van granica monarhije.

Svetozar Miletić
foto: screenshot youtube

Kako je umro na današnji dan, posebno zanimljive su reči njegovog prijatelja čuvenog srpskog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja i posmrtnog govora koji je držao u čast Svetozaru Miletiću.

Reči kojima se Jovan Jovanović Zmaj opraštao od svog prijatelja Svetozara Miletića 4. februara 1901. na Uspenskom groblju u Novom Sadu slavile su ovozemaljski život i legat koji je Miletić ostavio "srpskoj Atini", Vojvodini i Srbiji.

- Nije to ukop Okante s' toga, lјudi ozbilјni, mante se detinjarije! Našto vam les, a našto grobnica? On je izgoreo. Od njeg nema plena truležu, od Miletića j' osto pepo čist; izgoreo j' na ognju velikom, Na ognju što se s njime rodio - rekao je i napisao tada Čuveni Zmaj.

Miletić je bio jedan od retkih političara koji je za života bio voljen, i kome su se ljudi divila, pa su tako, opet, ostale reči čuvenog Zmaja: "Dižite decu iz kolevka, da zapamte njegov lik". Eto, toliko su Srbi voleli i divili se Miletiću.

Svetozar Miletić je za života dobio nadimak čila Svetozar, a zanimljivo je i da mu je prvo bilo nadenuto ime Avram, ali je promenjeno pa je ostao Svetozar.

Miletić je i hapšen u nekoliko navrata, ali od svojih ideja nije odustajao. Zanimljiva je i priča dok je bio u zatvoru u zatvoru od 1870. do 1871, srpska politička scena bila je nestabilna. Govoreno mu je da će ostati sam, ako ne napravi neki kompromis, a on je odgovarao: „Sam sam i počeo“.

Veliko Svetozar Miletić i danas svojim duhom i političkom zaostavštinom bdi nad srpskim narodom, a posebno je lep i velelepni spomenik u centru Novog Sada, posvećen upravo nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i velikom političaru - Svetozaru Miletiću.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track