GDE MOŽEMO DA PUTUJEMO BEZ OGRANIČENJA? Seničić: Nadam se da ćemo do kraja marta imati jasne regulative za letnju sezonu
Foto: Kurir TV, Shutterstock

u eu od 1. februara nova pravila

GDE MOŽEMO DA PUTUJEMO BEZ OGRANIČENJA? Seničić: Nadam se da ćemo do kraja marta imati jasne regulative za letnju sezonu

Društvo -

Turističke agencije i putnici s nestrpljenjem čekaju reakcije na preporuku Evropske komisije, kojom se smanjuju ograničenja za prelazak preko granica. Prva je reagovala Grčka, pa će vakcinisani moći tamo da idu bez negativnog pi-si-ar ili antigenskog testa. Italija nam je još uvek zabranjena, a u Mađarsku možemo da uđemo i samo s pasošem.

U Evropskoj uniji od 1. februara je počela primena pravila kojim se digitalni kovid certifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od devet meseci od kompletiranja primarne vakcinacije.

Novi model za putovanja, predviđa da bi za ulazak u neku zemlju trebalo da bude važan jedino epidemijski status.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da se još ništa nije promenilo i da se čeka reakcija država članica na preporuku Evropske komisije.

Prva reakcija je i stigla - jedna država od sutra vraća na snagu pravila koja su važila pre pojave omikrona.

"U najvećem broju slučajeva, zemlje EU zahtevaju, osim potvrde o vakcinaciji i negativan pi-si-ar ili antigenski test. Grčka od ponedeljka ukida tu obavezu. Nadamo se da je to uvod u sezonu koja će makar ličiti na prethodnu", kaže Seničić.

Nije važno iz koje zemlje putnik dolazi

Prema novim pravilima, ne uzima se više u obzir epidemijska situacija u zemlji iz koje putnik dolazi, već isključivo pojedinačni status putnika koji ulazi u zemlje EU.

"Preporuka Evropske komisije nije obavezujuća, ali nadamo se da će biti kao prošli put, kada je veliki broj zemalja prihvatio preporuku, da ne svrstavamo zemlje u crvenu, žutu, zelenu", naveo je Seničić.

Kovid certifikat je važeći ako nije prošlo više od 270 dana od primanja druge doze, odnosno ako je primljena buster doza.

"Evropska komisija je tražila od članica da nema odrednice važenja roka buster doze", istakao je Seničić.

I nevakcinisani putnici će moći da putuju, ali oni će morati sa sobom da imaju negativan pi-si-ar ili negativni antigenski test.

putovanje, koferi, kofer
foto: Shutterstock

U Srbiji, da biste imali važeći kovid certifikat, pi-si-ar ili antigenski test mora da se uradi u referentnim državnim laboratorijama.

Gde možemo da putujemo bez ograničenja

Građani Srbije mogu bez ograničenja da putuju u BiH i u Mađarsku.

"One ne zahtevaju ništa osim pasoša, dok sve ostale imaju posebne regulative", kaže Seničić.

U Italiji smo na crvenoj listi, tamo ne možemo turistički da idemo, već samo da prolazimo kroz tranzit. I za to postoji rok – 36 sati.

"Visoke su kazne ako vas uhvate, tako da niko ne treba sa tim da se igra. Kazne su i do nekoliko godina zabrane ulaska u Italiju i EU", napominje Seničić.

Kaže da je i Bugarska bila najavila potpuno zatvaranje za građane Srbije, ali se to nedavno promenilo.

Za ulazak u Nemačku i Austriju dovoljan je negativan pi-si-ar ili antigenski test, odnosno potvrda da ste preležali kovid.

Seničić ističe da postoje ograničenja i za vakcinisane, odnosno da ne priznaju sve države članice EU sve vakcine.

"Većina prihvata sinofarm, ali veliki broj zemalja ne prihvata vakcinu ‘sputnjik V’. Sinofarm, na primer, ne prihvataju Nemačka i Francuska, a Austrija prima sinofarm, ali ne i ‘sputnjik V’", objašnjava Seničić i dodaje da te podatke treba proveravati na dnevnom nivou na sajtu Ministarstva spoljnih poslova ili Jute.

Direktor Jute se nada da će krajem marta imati jasne regulative za letnju sezonu.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track