MESEC DANA BEZ TRENINGA: Goran Bojović za Kurir: Korona razara organizam, čak smo jednom sportisti rekli da zaboravi na sport
Foto: Zorana Jevtić

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije

MESEC DANA BEZ TRENINGA: Goran Bojović za Kurir: Korona razara organizam, čak smo jednom sportisti rekli da zaboravi na sport

Društvo -

Koliko je postkovid opasan za zdrave, jake i mlade najbolje pokazuje primer sportista.

- Koronavirus razara ceo organizama i medicina još nije ustanovila na šta sve negativno utiče, vidimo da su i sportisti umirali. Dolaze nam sportisti koji posle kovida imaju prerano zamaranje, kratak dah, ubrzan rad srca, povišen pritisak. Ima i miokarditisa (zapaljenje srčanog mišića), ali nisu toliko izraženi. Te probleme imaju i oni koji su kroz kovid prošli s lakšim oblikom. A jednom sportisti smo čak rekli da ne sme više ni da trenira, ni da se bavi sportom, imao je težak oblik kovida i nije bio vakcinisan - kaže za Kurir Goran Bojović, direktor Zavoda za sport i medicunu sporta Republike Srbije i dodaje da vakcinisani sportisti lakše ulaze u trenažni proces.

teretana
foto: Danijela Vujsić Pecelj

Bojović dodaje da četiri nedelje posle poslednjeg pozitivnog testa na koronu sportisti ne bi trebalo da uđu u trenažni proces. - To važi i za za druge obične ljude, koji nešto trenirtaju ili se bave napornim poslovima, dok sledeće dve nedelje trebalo polako i postepeno da ulaze u trenige.

Zavod, ističe Bojović za konsultante ima najeminentnije stručnjake u zemlji, počev od prof. dr Gorana Stevanovića i doc. dr Marije Zdravković.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track