NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Novi rast broja novozaraženih, manje preminulih nego juče
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

POSLEDNJI PODACI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Novi rast broja novozaraženih, manje preminulih nego juče

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 32.933 građana od kojih je 13.772 novozaražena.

Preminulo je 59 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 168 obolela.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs

Podsetimo, u Srbiji je dan ranije na korona virus testirano je 26.873 građana od kojih je 11.439 bilo novozaraženih. Preminula su 63 pacijenta, dok su na respiratorima bila 164 obolela.

Omirkon čak i emboliju izaziva

Iako je omikron blaži od svojih prethodnika i iako ne daje upale pluća, pacijenti koji su ga preležali sada imaju probleme s plućima zbog kojih završavaju na terapiji.

U Klinici za pulmologiju UKC Srbije, gde svakog utorka kroz postkovid ambulantu, prođe oko 50 pacijenata, već vide da i omikron ostavlja snažne posledice na pluća.

- U postkovid ambulantu već nam se javljaju pacijenti koji su nedavno imali kovid s blagom kliničkom slikom, pa pretpostavljamo da je reč o omikronu. Prebole kovid samo sa simptomima gornjeg respirtatornog trakta, imaju zapušen nos, kijanje, gušobolju, bolove u mišićima i kostima, povišenu telesnu tepmpetaru, ali ne i upalu pluća. Iako lako prođu kroz kovid, dolaze u postkovid ambulantu jer se i dalje žale na produženo zamaranje, dugotrajan, uporan i suv kašalj, imaju čak i emboliju pluća, odnosno trombove i mikrto trombove (krvne ugruške). Dolaze i i mladi i stari - kaže za Kurir asist. dr sc. Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:01

Da li je omikron moguće zaustaviti? Stručnjaci dali objašnjenje za ovaj soj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja