DA LI SMO SE POZDRAVILI SA SNEGOM? Evo kakvo nas vreme očekuje narednih dana SLEDI POTPUNO LUDILO
Foto: Profimedia, Kurir/Vesna Sinko, Ana Paunković

prognoza

DA LI SMO SE POZDRAVILI SA SNEGOM? Evo kakvo nas vreme očekuje narednih dana SLEDI POTPUNO LUDILO

Društvo -

Zima se ne predaje, nakon nekoliko dana sa gotovo prolećnim temperaturama, od subote ponovo hladnije. Meteorolog Goran Mihajlović iz RHMZ-a kaže da će do vikenda biti veoma toplo, a da zatim sledi novo zahlađenje. Ističe da je ove nedelje postojao vremenski rolerkoster, ali da nema naznaka da ćemo imati neki ekstremno hladni talas.

Goran Mihajlović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da će u četvrtak i petak biti toplo, znatno više od proseka, sa maksimalnom temperaturom u većini mesta između 12 i 17 stepeni.

- To je već vesnik da polako izlazimo iz najhladnijeg perioda. U petak sa severa naoblačenje, manji pad temperature. Za vikend će biti hladnije, ali to zahlađenje neće biti drastično. Minimalna temperatura u većini mesta između -2 ili -3 i +2 ili +3 stepena, a maksimalna temperatura u ovim danima bi bila između 5 i 9 stepeni. Nakon toga, sledeće nedelje očekujemo jedan manji porast temperature. Biće povremeno padavina, pre svega kiše u nižim predelima, a u planinskim predelima sneg. Ne očekujemo veće povećanje snežnog pokrivača - rekao je Mihajlović.

- Ni u planinskim predelima ne očekujemo ekstremne temperature, između -5 i -8 stepeni jutarnje temperature, s tim da će maksimalne temperature biti iznad nule. Nema naznaka ekstremno hladnog talasa - dodaje Mihajlović za RTS.

Ističe da je ove nedelje postojao vremenski rolerkoster.

- Posle toplog dana kiša, na planinama je bilo snega, vetra. U regionu je bilo i većih problema, naročito uz jadransku obalu. Jak vetar koji smo imali stvarao je i snežne nanose - kazao je Mihajlović.

Nema naznaka, napominje, da ćemo imati neki ekstremni talas hladnoće.

- I u februaru će uz kišu biti prelaska u susnežicu i sneg, ali se ne vidi u prognostičkom materijalu neko ekstremno zahlađenje. Izašli smo iz tog najhladnijeg perioda. Imali smo ove zime snega značajnije, ako se pogledaju prethodne dve, tri zime. Jedna karakteristična zima za naše područje - naveo je Mihajlović.

Ističe da je i broj ledenih dana i količina snega bio viši nego u prethodne dve ili tri godine, ali je to uobičajeno za naše područje.

- Nije bilo ekstremnih padavina, makar u nižim predelima. Na planinama je bilo sasvim dovoljno snega i biće ga još. Imali smo jednu tipičnu zimu. Do kraja februara bi temperatura maksimalno bila između 6 i 9 stepeni, povremeno uz kišu, koja bi u ranim jutarnjim satima prelazila u sneg, ali ne uz formiranje snežnog pokrivača koji bi brinuo nas i putare. Što se tiče grudvanja, može se reći da smo se pozdravili - zaključio je Mihajlović.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja