POŠTA SRBIJE: Poštanske marke za istaknute umetnike Srbije i Nemačke (FOTO)
Foto: Posta Srbije

Zoran Đorđević

POŠTA SRBIJE: Poštanske marke za istaknute umetnike Srbije i Nemačke (FOTO)

Društvo -

Pošta Srbije i Ambasada Savezne Republike Nemačke u Srbiji, promovisali su u Gete institutu u Beogradu emisiju prigodnih poštanskih maraka "Srbija-Nemáčka 100 godina od rođenja velikih umetnika".

Emisiju priređenu u čast velikana umetnosti druge polovine 20. veka, Jozefa Bojsa i Dimitrija Bašičevića Mangelosa, čiji životi i umetnost su odabrani da svedoče o dubokoj povezanosti Srbije i Nemačke, predstavili su Zoran Đordević, v.d. direktor Pošte Srbije, i Nj.E. ambasador Nemačke Tomas Šib, u prisustvu predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije Bojana Cvetkovića i direktora Gete instituta Franka Baumana.

markice
foto: Posta Srbije

- Ideja je bila da na ovaj simboličan način damo doprinos daljoj izgradnji sveukupnih čvrstih veza Srbije i Nemačke. Uz privredno-razvojnu saradnju i jake ekonomske veze i razvoj investicija, želimo i da podsetimo na blisku povezanost i umetničke stvaralačke veze od mnogo decenija unazad, a jubilej rođenja velikih umetnika obeležen prošle godine, poslužio nam je kao motiv.

markice
foto: Posta Srbije

Zahvalan sam ambasadoru Šibu i Gete institutu, na saradnji i podršci u realizaciji ovog filatelističkog izdanja, i savremenom istaknutom umetniku Selmanu Trtovcu, jednom od autora crteža na markama - rekao je Đordević. Ambasador Tomas Šib kazao je da su se Jozef Bojs i Mangelos bavili egzistencijalnim pitanjima svoga vremena, suštinom i ulogom umetnosti posle Drugog svetskog rata.

1 / 2 Foto: Posta Srbije

- Povezivao ih je zahtev da stvaraju nove impulse za društvene promene i za bolji svet vrednijim za život u njemu - zahtev koji je i danas aktuelan. Prigodnim poštanskim markama oživljavamo sećanje na ova dva velika umetnika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track