SLIKALA SE POTPUNO GOLA U NEKADAŠNJEM LOGORU U BEOGRADU Objavila na Instagramu i napisala: Šta ste vi ludo uradili nakon razvoda?
Foto: printscreen/društvene mreže

reagovao muzej žrtava genocida

SLIKALA SE POTPUNO GOLA U NEKADAŠNJEM LOGORU U BEOGRADU Objavila na Instagramu i napisala: Šta ste vi ludo uradili nakon razvoda?

Društvo -

Fotografija potpuno nage žene nastala u okviru kompleksa nekadašnjeg logora za Jevreje u Topovskim šupama u Beogradu, plod je još jednog u nizu skandaloznih postupaka pojedinih građana koji svojim nedoličnim ponašanjem skrnave mesto patnje ogromnog broja ljudi. Tim povodom reagovao je danas Muzej žrtava genocida.

Naime, žena je na svom Instagram profilu objavila fotografiju nastalu na ovom mestu tračičnog stradanja koje odnedavno predstavlja organizacionu jedinicu novouspostavljenog Memorijalnog centra "Staro Sajmište".

Trebao joj vetar u leđa posle razvoda

- Ova sesija fotografisanja se desila nakon razvoda, kad mi je bio prekopotreban vetar u leđa. Neko otputuje daleko, neko izređa gomilu frajera/riba, izlaske, istetovira se, opija... Za mene su to bili aktovi. Ovo je fotkano u oronulom i napuštenom objektu na Autokomandi, gde je postojala šansa da neko naiđe što je kreiralo dozu tenzije i prijatne napetosti. I dan danas obožavam baš ove fotke, iako sam se kasnije nebrojano puta fotkala naga. Definitivno su doprinele isceljenju. A šta ste vi ludo uradili nakon razlaza?" - napisala je ona ispod fotografije.

U opisu fotografije nigde nije naznačeno da se radi upravo o nekadašnjem logoru za Jevreje u Topovskim šupama, a sama fotografija predstavlja svojevrsno skrnavljenje sećanja na više od 6.500 Jevreja i Roma koji su bili smešteni među ovim zidinama za vreme Drugog svetskog rata.

"Igraju, pevaju i zabavljaju se na stratištima i gubilištima sopstvenih predaka"

Muzej žrtava genocida, ustanova kulture od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, matična za oblast negovanja kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Holokausta, kao i genocida počinjenog nad Romima, izrazila je zabrinutost zbog ovog, još jednog u nizu slučajeva neprimerenog i anticivilizacijskog ponašanja pojedinih građana na stratištima, gubilištima ili u neposrednoj okolini javnih spomenika posvećenih nedužno postradalima tokom Drugog svetskog rata, navodi se u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

Nakon više puta upućenih apela, Muzej žrtava genocida u svom saopštenju ukazao je na to da sve učestaliji neprimereni postupci pojedinih naših neodgovornih građana prete da prerastu u ozbiljan društveni problem. Brojni su, nažalost, slučajevi neprimerenog odnosa prema mestima stradanja, gubilištima i javnim spomenicima širom Republike Srbije.

Muzej žrtava genocida naglasio je da je svakako najugroženiji kompleks u Jajincima koji je predmet učestalog narušavanja od strane ne malog broja naših sugrađana. No, osim Jajinaca, na meti neodgovornih pojedinaca nalaze se i drugi lokaliteti u brojnim srpskim gradovima.

Ovoga puta Muzej je reagovao zbog nedopustivog i sramotnog ponašanja ove građanke u okviru kompleksa nekadašnjeg logora za Jevreje u Topovskim šupama u Beogradu koji predstavlja organizacionu jedinicu novouspostavljenog Memorijalnog centra ,,Staro Sajmišteʼʼ.

Ne ulazeći u to kada je nastala predmetna fotografija na kojoj je, u prostoru jednog od najvećih stratišta u prestonici, prikazana potpuno obnažena građanka, Muzej žrtava genocida još jednom apeluje i moli građane da svoje aktivnosti na mestima stradanja usklade sa njihovim karakterom, navodi se u saopštenju.

Muzej i njegovi stručnjaci sa velikom zabrinutošću ukazuju na to da se stratišta, gubilišta i javni spomenici u vezi sa tragičnim događajima iz perioda Drugog svetskog rata sve češće, od strane ne malog broja nesavesnih građana, koriste za neprimerene postupke, počev od onih koje podrazumevaju bavljenje sportskim aktivnostima, izvođenje kućnih ljubimaca, organizovanje proslava male mature, auto trka, izleta, dečjih rođendana i drugih aktivnosti zabavnog karaktera, pa sve do sunčanja, a sada i realizacije ,,foto-sesijaʼʼ.

Oni stoga izražavaju bojazan da društvo čiji su pojedini pripadnici spremni i voljni da igraju, pevaju i zabavljaju se na stratištima i gubilištima sopstvenih predaka pokazuje znake moralnog sunovrata te da je neophodno preduzeti intenzivne aktivnosti na obrazovanju, senzibilizaciji i afirmaciji kulture sećanja.

Muzej sa svoje strane, kako se navodi u saopštenju, realizuje brojne programe u oblasti kulture, obrazovanja, kulture sećanja, naučno-istraživačke delatnosti, umetnosti, izdavaštva i informisanj te poziva sve ustanove, organe vlasti i građane da se uključe u stalnu akciju jačanja svesti o potrebi očuvanja dostojanstvenog sećanja na naše zajedničke stradalnike iz perioda Drugog svetskog rata.

Istovremeno, Muzej ovim putem poziva i sve relevantne ustanove i organe vlasti da se odlučno suprotstave nedoličnom ponašanju na mestima stradanja i da, osim realizacije programa koji za cilj imaju obogaćivanje i objektivizaciju znanja, strogo i u potpunosti primenjuju propise koji predviđaju sankcije za počinioce ovih i ovakvih prestupa.

- Vršeći neprimerene i nedolične postupke na gubilištima i stratištima, obesmišljavamo žrtvu sopstvenih predaka, a sebe lišavamo brojnih i dragocenih znanja iz prošlosti, kao i iskonske ljudske potrebe da se sa poštovanjem i pijetetom odnosimo prema onima koji su svoje živote uneli u temelje naše slobode i nezavisnosti - zaključuju.

Podsetimo, ovo nije izolovani događaj u kome se skrnave muzeji, gubilišta i mesta stradanja širom Srbije, a kako je navedeno i u saopštenju muzeja, najizloženiji ovakovom nedoličnom ponašanju građana je memorijalni park u Jajincima, o čemu je "Blic" i ranije pisao. Tako su se na mestu stradanja slavili rođendani, neki su se i sunčali i veselili, a dešavalo se i da pojedini sugrađani turiraju vozilima po masovnim grobnicama.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track