KUCKANJE PORUKA JE SKORO PA NEZAMISLIVO BEZ OVOGA: Ovi simboli nam kvare JEZIK, a osiromašili su nam i REČNIK! Svi ih koristimo
smajliji, Foto: Profimedia

emotikoni

KUCKANJE PORUKA JE SKORO PA NEZAMISLIVO BEZ OVOGA: Ovi simboli nam kvare JEZIK, a osiromašili su nam i REČNIK! Svi ih koristimo

Društvo -

Emotikoni imaju komunikativnu funkciju u internetskom jeziku, pokazuju naše emocije koje ne možemo da izrazimo u pisanoj komunikaciji

Smajliji, odnosno emotikoni koji se koriste u dopisivanju na društvenim mrežama i sms porukama, kvare jezik i smanjuju naše izražajne sposobnosti, kažu lingvisti i psiholozi.

Školski psiholog Branka Tišma kaže za Kurir da emotikoni smanjuju i pismeno izražavanje i verbalni iskaz dece, a utiču i na intelektualni razvoj.

mladi, nasilje, seksualno nasilje, batine, šamari, Branka Tišma
foto: Printscreen

- Smajliji su simboli koji su osiromašili rečnik i sam način izražavanja doživljaja rečima. Siromašnije je i govorno izražavanje dece, a samim tim je smanjen i unutrašnji doživljaj. Takođe, sve je povezano i sa intelektualnim razvojem koji se neprekidno usporava - kaže Tišma i dodaje:

- Emotikoni kao dopuna izrazu nisu loša stvar, ali kao jedini način iskazivanja osećanja - jesu. Osoba je okrenuta sebi i svojim osećanjima i ne zna kako druga strana reaguje kada čuje misao. Dok jedno ljudsko biće govori, drugo sluša i razmišlja. Iskazana rečenica duže ostaje u mislima, dok emotikon nije ništa, pa se time i prekida unutrašnji govor.

I Slobodan Novokmet iz Instituta za srpski jezik SANU kaže da emotikoni smanjuju naše izražajne sposobnosti kada se dopisujemo.

- Slika se odavno preselila i u pisanu komunikaciju, pa nam je lakše da pošaljemo smajlija nego da napišemo "smešno je". Ko zna da li bismo i umeli sve emocije da dočaramo kao što to rade emodžiji i emotikoni. Koristimo manji fond reči, bivamo u neprilici da svoje emocije ne verbalizujemo. To utiče na naše mišljenje, apstraktno razmišljanje.

Emotikoni ne postoje bez razloga, imaju neku komunikativnu funkciju u internetskom jeziku. Pokazuju, pre svega, naše emocije koje ne možemo tek tako da izrazimo u pisanoj komunikaciji kada nismo uživo prisutni s nekom osobom. Nadomešćuju ono što nedostaje: mimiku, gestove, a što je integralni deo komunikacije - kazao je Novokmet za RTS.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track