TRI SIMPTOMA KLJUČNA U RAZLIKOVANJU OMIKRONA, DELTE I GRIPA: Ova tabela pokazuje koje tegobe koji virus i soj daje
Foto: Printscreen Oe24.at

ljudi ne znaju šta ih je tačno snašlo

TRI SIMPTOMA KLJUČNA U RAZLIKOVANJU OMIKRONA, DELTE I GRIPA: Ova tabela pokazuje koje tegobe koji virus i soj daje

Društvo -

Da li je korona, pa još omikron ili delta, ili je možda grip to što vas je snašlo, a pola Srbije sada šmrca ili ima temperaturu ili kašlje, možda može pomoći i jednostavna tabela učestalosti simptoma ovih virusa. Visoka temperatura znak je gripa, povišena je česta i kod delte, dok je kod omikrona ima ređe. Ali gušobolja i kijavica gospodare kod ove najnovije varijante koronavirusa.

Tabela simptoma, koju je sačinio američki Osmosis, koji se bavi medicinskim iskustvima i znanjima, nastala je na osnovu skupljenih podataka i istraživanja relevantnih organizacija, pa i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, zvaničnog zdravstvenog tela SAD. U tabeli koja je predstavila retke, povremene i česte simptome gripa, kovida pre pojave delta soja, delte i na kraju omikrona vidi se da su tri simptoma po kojima se omikron, delta i grip značajno mogu razlikovati - gubitak čula mirisa, kratak dah i kijavica. Ništa od ovoga ne postoji ako imate grip. Kad je korona pokorila svet, gotovo svaki zaraženi izgubio je čulo mirisa. Kod delta soja nisu baš svi s tim kuburili, dok većina inficiranih omikronom s mirisima nema problema. Kratak dah dugo je morio kovid pozitivne, ali s dolaskom omikrona, to se retko viđa, jer se ovaj soj uglavnom ne spušta na pluća. Sa omikronom se, ipak, lakše diše. Ali se zato više kija. Dominantan simptom omikrona je kijanje, što je i logično, imajući u vidu da se taj soj uglavnom zadržava u gornjem respiratornom traktu. Kod delta pacijenata je to ređe, a sojevi pre delte su zaista retko "proizvodili" kijavicu.

simptomi
foto: Printskrin

Stelt omikron, kao podvarijanta najnovijeg soja, tek je registrovan u Srbiji, a i još nije preuzeo primat nad osnovnom verzijom, pa ga ni nema u većim istraživanjima.

Dr Nenad Bjelica, direktor Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" u beogradskoj opštini Čukarica, za Kurir kaže da kroz njihovu kovid ambulantu u Železniku dnevno prođe oko 1.000 pacijenata i da se već uveliko vidi da među njima dominira omikron.

- Na uzroku pacijenata koji dolaze kod nas, a koji je značajan otkad radimo 24 sata dnevno, što je već mesec i po dana, vidi se da je klinička slika značajno drugačija u odnosu na prethodne sojeve. Infekcija se, što je karakteristično za omikron, uglavnom zadržava u gornjim respiratornim putevima i simptomi u nosu i grlu su izraženiji. Vrlo mali je broj upala pluća, za razliku od vremena kada su gospodarili delta i prethodni sojevi, a i sada manji broj pacijenata upućujemo u trijažne centre i bolnice - objašnjava dr Bjelica i dodaje da je ipak za omikron karakterističan suv kašalj i vrlo, vrlo malo povišena temperatura, takozvana supfebrilnost.

nenad bjelica
foto: Tanjug

Značajno je manji broj i kontrolnih pregleda.

- To je zato što su lekari s vremenom upoznali samu bolest, što su se protokoli prilagođavali, a imamo i antivirusne lekove favipiravir i molnupiravir, koji se prema protokolu daju određenim pacijentima, a čiji je posao da spreče razmnožavanje virusa u organizmu. Zaista su se pokazali kao delotvorni - ističe dr Bjelica i dodaje da je za grip, za razliku od korone, karakteristična visoka temperatura, koja traje duže od sedam dana i to je glavna razlika između ova dva virusa.

Kurir.rs/ J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track