OVI LEKOVI SPASAVAJU ŽIVOT! Antivirotici glavno oružje u borbi protiv korone! Pomažu pod ovim uslovom
Foto: Printskrin, Profimedia

ANTIVIRUSNI LEKOVI

OVI LEKOVI SPASAVAJU ŽIVOT! Antivirotici glavno oružje u borbi protiv korone! Pomažu pod ovim uslovom

Društvo -

Antivirusni lekovi, a ne samo to što je omikron soj slabiji od svojih prethodnika, zaslužni su što je manje pacijenata u bolnicama i ipak manja smrtnost, imajući u vidu da smo mesec dana bili svakodnevno na petocifrenom broju novozaraženih.

Ali oni "rade" kod ugroženih kategorija, i to samo ako se na vreme dobiju, te je zato važno otići u kovid ambulantu čim se pojave simptomi.

Favipiravir, molnupiravir, a od pre neki dan imamo i pakslovid, antivirotici su koji služe za zaustavljanje razmnožavanja virusa u organizmu. Oni su prva linija odbrane, primenjiva u kovid ambulanti, za pacijente za koje je verovatno da će razviti tešku kliničku sliku i završiti u bolnicu, koji su stariji od 18 godina (ne sme se davati trudnicama i dojiljama). Takvi su stari, dijabetičari, gojazni, kardiovaskularni bolesnici, onkološki... Ali neophodno je da počnu da ih uzimaju do petog dana od pojave tegoba.

Favipiravir je ranije na na istoku (Japan, Kina, Rusija) korišćen protiv gripa, a u pandemiji je prenamenjen za kovid. A molnupiravir i pakslovid najnoviji su lekovi kreirani baš po meri kovida. Prvi smo nabavili u decembru, a potonji neki dan, oba među prvima u svetu.

Zoran Bekić
foto: Ana Paunković

Dr sc. med. Zoran Bekić, direktor DZ Stari venac, napominje da u Srbiji nisu sprovođene studije koje bi pokazale tačnu efikasnost ovih lekova, ali i ističe da se u kovid ambulanti jasno vidi da deluju.

- Daleko manji broj pacijenta posle tretmana usmeravamo u kovid bolnice nego ranije. Jeste da omikron ne daje teže kliničke slike, ali s molnupiravirom i favipiravirom, koji su od velike pomoći, uspevamo da preko kovid ambulante zbrinemo najveću broj pacijenata. Očekujemo i da će pakslovid pomoći, jer osobama koje imaju indikacija za primenu, prema studijama, za 88,9% smanjuje potrebu za hospitalizacijom. Zaista imamo sjajna iskustva s antiviroticima - kaže za Kurir dr Bekić i dodaje da je vakcinacija i dalje prva linija odbrane, jer ni antivirotici nisu čarobni lekovi koji mogu da spasu svakog pacijenta.

I prof. dr Slobodan Janković, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, koji pred sobom ima i najteže pacijente u UKC Kragujevac, objašnjava za Kurir da postoje dokazi da ovi lekovi deluju - molnupiravir, pakslovid (trgovačko ime za kombinaciju nirmatrelvira i ritonavira) i favipiravir na različite načine blokiraju razmnožavanje virusa u ćelijama čoveka.

prof. dr Slobodan Janković
foto: privatna arhiva

- Studije su jasno pokazale da kod osoba sa umereno teškom bolešću smanjuju potrebu za prijemom u bolnicu i povećavaju preživljavanje. Dokazi iz studija su potpuniji za prva dva leka, ali i treći ima pozitivan efekat. Neželjena dejstva nisu previše izražena, pa korist od njihove primene prevazilazi potencijalnu štetu. Međutim, pravi efekat ovih lekova će biti poznat kada se statistički obrade rezultati lečenja iz svakodnevne kliničke prakse - za sada utisci iz prakse idu u prilog rezultata kliničkih studija - smanjen je broj hospitalizovanih pacijenata, a i ukupna smrtnost - objašnjava za Kurir prof. Janković.

molnupiravir, Lek molnupiravir
foto: Profimedia

MOLNUPIRAVIR

- "Merkove" kapsule, spečifično napravljene za kovid 19

- za pacijente s blagom ili srednje teškom formom kovida, koji imaju neki od faktora rizika za teži oblik - stariji od 60 godina, dijabetes, gojaznost (indeks telesne mase iznad 30), teška opstruktivna bolest pluća, ozbiljne bolesti srca, aktivni malignitet

- piju se po četiri kapsule na 12 sati pet dana

- za 50% smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti ako se uzme u prvih pet dana

- nema interakcije s drugim lekovima, pa ga mogu uzimati svi

- moguće neželjene reakcije: dijareja, glavobolja, mučnina, vrtoglavica

lek, Pakslovid, Paxlovid
foto: Shutterstock

PAKSLOVID

- "Fajzerov" oralni lek specifično napravljen za kovid 19

- sastoji se od dve komponente - PF-07321332, koja blokira razmnožavanje virusa, i od anti-HIV leka ritonavira, koji zaustavlja razgradnju PF-07321332 u jetri

- uzima se na 12 sati pet dana

- za 89% smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti ako se počne s uzimanjem u prva tri dana bolesti

- namenjen pacijentima s faktorima rizika - kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, gojaznost, maligne bolesti

- s brojnim lekovima ima interakciju (detalja spisak naveden u protokolu lečenja), pa se ne sme davati pacijentima koji ih već koriste

favipiravir
foto: Printskrin

FAVIPIRAVIR

- tablete korišćene ranije za grip, prenamenjene za kovid

- uzima se prvi dan po 1.600 mg na 12 sati, a sledeća četiri 600 mg na 12 sati

- nema interakcije s drugim lekovima

- potreban oprez kod davanja pacijentima sa ozbiljnim oštećenjem jetre i bubrega

- može se primeniti kod obolelih bez rizika, s lakšim oblikom bolesti

- mogući neželjeni efekti: proliv, neki poremećaji krvne slike i biomarkera funkcije jetre

- muškarci posle leka da se štite od seksualnog odnosa dve nedelje jer svi antivirusni lekovi idu u spermatozoide

Kurir.rs/J. S.Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track