AKO KOŠAVA SRUŠI GRANU, I ONA PADNE NA VAS ILI VAŠA KOLA, TO MOŽETE DEBELO DA NAPLATITE! Zna se kome se tačno obraćate (FOTO)
Drvo palo na auto / Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

DA ZNATE!

AKO KOŠAVA SRUŠI GRANU, I ONA PADNE NA VAS ILI VAŠA KOLA, TO MOŽETE DEBELO DA NAPLATITE! Zna se kome se tačno obraćate (FOTO)

Društvo -

Odštetu je dužan da vam plati onaj na čijoj se površini nalazi drvo

U februarske dane koje su većinom obeležili prolećne temperature od juče se umešala košava koja će se smiriti do srede, a koja može biti veoma opasna!

Naime, neredak je slučaj da pri jakim naletima vetra dođe do lomljenja drveća i grana koje mogu da povrede građane ili naprave štetu na automobilima.

Ako do toga dođe, važno je da znate da to možete da naplatite, a novac se potražuje onome na čijem se posedu stablo nalazi.

- Vlasnik drveta dužan da preduzima procene da li je ono sklono padu, i da preduzima sve mere odgovornosti za njega. Ukoliko se drvo nalazi na javnoj površini, odgovornost za njega snose grad ili lokalna samouprava - kaže za Kurir Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Damir Okanović
foto: Printscreen Pink

- Ako drvo padne na vozilo, potrebno je najpre pozvati policiju na uviđaj, da bi se napravio zapisnik, kao i veštak koji će proceniti štetu. Prvo se vozač u mirnom postupku obraća odgovornom licu, bilo da je to JKP ili fizičko lice. Ako se to ne reši vansudski, onda je neophodna naplata štete pred sudom. Štetu računa veštak, u nju ulaze cena štete i rada. Ako je vozilo totalno uništeno, gleda se vrednost vozila na dan incidenta, od čega se umanjuje vrednost olupine (jer se auto može prodati u staro gvožde), pa tako vlasnik dobija 30 odsto manje vrednosti svog automobila - rekao je i dodao da ovakvi sudski sporovi traju dve do tri godine.

Ukoliko pad drveta dovede do ozbiljnih stradanja i povreda na javnoj površini, nadoknadu je moguće dobiti od JKP "Zelenilo Beograd".

- Ako je stablo ili grana palo sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra, snegoloma i slicnih vremenskih nepogoda i tom prilikom dode do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da gradani pozovu naše preduzece, gde ce dobiti precizna uputstva za dalje korake - rekli su oni ranije.

Kurir.rs / S . Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja