01:49

vinogradari

zaštitnik vinogradara i poljoprivrednika

DANAS UGOSTITELJI NE TREBA DA NAPLAĆUJU VINO Bratislav iz Niša otkrio još tri običaja za Sv. Trifuna u koje su NAŠI STARI VEROVALI

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sv.Trifuna, jednog od Hristovih velikomučenika koji je nastradao za hrisćansku veru. Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom, jer veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

U Nišu i okolini, ovaj dan je obavzno je prvo orezivanje čokota.

Bratislav Nešić
foto: Kurir televizija

- Pre svega srećan Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i poljoprivrednika. U našem kraju je običaj više vekova da se simbolično na ovaj dan oreže jedan čokot i zalije vinom. To se radi da bi godina bila rodna, a na jesen vino slatko - rekao je ua jutarnji program Kurir televizijie Bratislav Nešić, uzgajivač vinove loze.

Branislav kaže da vinovu lozu treba orezivati unakrsno tri puta.

Bratislav Nešić
foto: Kurir televizija

- Unakrsno se orežu tri pruta, i onda se vinom zalije čokot i godina će biti rodna i berićetna. Za ovaj dan vezano je i verovanje da ako je kiša padala, a danas je padala, godibna će biti rodna i berićetna, ako je sunce - biće sušna - rekao je Bratislav.

A ako je suditi po današnjem danu i verovanjima, možemo odrediti i prognozu za naredni period.

Bratislav Nešić
foto: Kurir televizija

-Ima još jedno verovanje da ako je sunce da danas zima gubi dah, a da je proleće na vidiku. I još nešto kafedžije na današnji me bi trebalo da naplaćuju vino ljudima, ako hoće da im godina bude uspešna - dodao je Bratislav.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:32

OTKRILI SMO TAJNE VINOVE LOZE U SUBOTICI! Čuvardići su nam objasnili kako se pravi VINO, bez LJUBAVI vam džaba SVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track