03:51

Potomcima žrtava nikada nije data mogućnost da kažu šta misle o spornim rehabilitacijama!

CRNA HRONIKA

POTOMCIMA ŽRTAVA NIKADA NIJE DATO DA IZRAZE MIŠLJENJE O NEKOJ REHABILITACIJI! Stručnjaci otkrili ko zastupa interese Srbije

Društvo -

Među 93 predmeta o kojima će odlučivati Viši sud u Beogradu nalazi se i zahtev za vraćanje građanskih prava Milanu Aćimoviću, prvom čoveku Komesarske uprave za vreme nemačke okupacije

Podsetimo, zahtev za vraćanje građanskih prava prvom čoveku Komesarske uprave za vreme nemačke okupacije Milanu Aćimoviću nalazi se među 93 predmeta rehabilitacije o kojima će odlučivati Viši sud u Beograd.

Zahtev su podnela dva Aćimovićeva naslednika, a očekuje se da sud ove godine zakaže ročište.

Istoričar Nemanja Dević je dodao i to da treba biti obazriv u ovakvim slučajevima.

- Niti su svi osuđeni i stranjani od komunističkih snaga bili učesnici, izvršioci ili saizvršioci u ratnim zločinima, niti su danas svi rehabilitobani nevini - rekao je istoričar Nemanja Dević za Kurir televiziju.

rat
foto: Kurir Televizija

Advokat Miloš Pavković naglašava da interese Srbije u ovakvim slučajevima zastupa Više javno tužilaštvo.

- Zakon o rehabilitaciji predviđa da određena lica koja su osuđena mogu biti rehabilitovana i steći pravo na restituciju. Oni se vrše pred nadležnim sudovima, principu vanparničnog postupka. S tim što interese Srbije zastupa Više javno tužilaštvo i ono daje mišljenje da li se slaže sa tim ili ne. - rekao je za Kurir televiziju Miloš Pavković, advokat.

A odluka suda je ključna prilikom procesa rehabilitacije.

1 / 9 Foto: Kurir Televizija

Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju istakao je i to da je potomci žrtava trpe nepravdu.

- Potomcima ubijenih ljudi u prošlim ratovima nije data mogućnost da se izjasne u postupku i to šta misle o rehabilitaciji - rekao je za Kurir televiziju Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track