03:24

Sretenje u paviljonu Srbije na EXPO 2020 u Dubaiju

OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI NA SVETSКOJ IZLOŽBI EXPO 2020 DUBAI Matić: Srbija u кreativnom uzletu ne zaboravlja svoje кorene i nasleđe

Društvo -

Svečanim podizanjem zastave i intoniranjem himne Republike Srbije, na najvećem globalnom događaju Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, zvanično je počelo proslavljanje Dana državnosti Republike Srbije.

U centralnoj dvorani Ekspo 2020, najvećoj i najlepšoj kružnoj kupoli na svetu – velelepnom Al Vaslu, visokim zvanicama iz Ujedinjenih Arpskih Emirata i Srbije, kao i brojnim gostima iz celog sveta, obratila se Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i Generalna komesarka Srbije na Expo 2020 Dubai. Ona je istakla da je Expo 2020 Dubai prevazišao sva očekivanja u pogledu besprekorne organizacije Svetske izložbe, impozantnog izgleda i koncepta, ali i samog značaja i misiji.

Expo Dubai 2020
foto: Kurir

"Expo Dubai je uzdigao vrednost kulture, povezao prošlost i budućnost, tradiciju i tehnologiju, i za nas predstavlja priliku da pokažemo te veze iz našeg ugla, kao kompatibilne i srodne, budući da je Srbija u svom ekonomskom i kreativnom uzletu usmerena napretku, ali ne zaboravljajući svoje korene i svoje nasleđe. Učešće na Expou omogućava, ne samo da predstavimo svoje potencijale, da razvijamo poslovne mreže i podižemo imidž naše zemlje, već i da radimo na daljem učvršćivanju partnerstva između Srbije i UAE. Podstičemo razvoj srpskih kompanija, pružamo značajnu podršku razvoju inovativne ekonomije i ekonomije znanja kroz prisustvo velikog broja visokokvalifikovanih stručnjaka, pre svega u domenima informacionih tehnologija, medicine, inženjerstva, visokog obrazovanja, kreativnih industrija i srećni smo što je Srbija prepoznata kao značajna investiciona destinacija i veoma zanimljiva turistička destinacija”, istakla je ministarka Matić.

Ona je podsetila da Dan državnosti Republike Srbije predstavlja najsvetlije tačke naše istorije, jer čuva sećanje na Prvi srpski ustanak, ali i na prvi Ustav Srbije - Sretenjski Ustav, donet 1835. godine kao najliberalniji ustav tog doba, kojim je Srbija prva na Balkanu ukinula feudalizam.

"U našoj kulturi i politici ostajemo verni ideji slobodnog čoveka, čoveka koji misli, koji napreduje i koji poštuje druge ljude. Naša tema na svetskoj izložbi je „Srbija stvara ideje“ – orijentisani smo na kreativnost, na ideje, gledamo u budućnost, inspiraciju pronalazimo u prošlosti, a naše oružje su znanje i razvoj“, navela je Matić i dodala da je ponosna što je Srbija deo globalne porodice zemalja koja veruje u kulturu, tehnologiju i bolju budućnost za sve ljude naše planete.

Expo Dubai 2020
foto: Kurir

Ovom prilikom održan je i sastanak ministra tolerancije UAE i generalnog komesara za Expo 2020 Dubai, šeika Nahyan bin Mubarak Al Anhyan sa generalnom komesarkom Srbije na Expo, Tatjanom Matić, a potom su se i obratili na zvaničnoj ceremoniji u Al Vasl plazi.

Šeik je tom prilikom istakao: “Veoma smo srećni zbog kontinuirane posvećenosti Srbije ovom globalnom događaju i idejama, iskustvima i prilikama koje je njeno učešće donelo. UAE i Srbija neguju snažne bilateralne odnose koji cvetaju tokom godina i radujemo se njihovom daljem razvoju i jačanju, dok istražujemo buduća partnerstva i razmenu na obrazovnom, naučnom i komercijalnom nivou u svim oblastima zajedničkih interesa naše dve zemlje”.

Expo Dubai 2020
foto: Kurir

Matić se nakon sastanka upisala u Кnjigu utisaka Svetske izložbe, istakavši da će zauvek u srcu nositi zadivljujuću sliku celog sveta ujedinjenog u znanju, kulturi i civilizacijskom napretku, koja je zahvaljujući umeću i viziji organizatorima ove izložbe predstavljena na Svetskoj izložbi. Članovi obe delegacije kasnije su zajedno posetili Paviljon RS i Paviljon UAE i napravili zajedičke fotografije u ime čvrstog prijateljstva naših dveju zamalja.

U okviru kulturnog programa proslave Dana državnosti srpsku tradiciju i kulturu predstavio je svojim nastupom nacionalni Ansambl ”Кolo”, dok je svoj premijeran nastup na najvećem globalnom događaju na svetu imala i Gudačka reprezentacija mladih, koja je nastupila pod umetničkim vođstvom virtuoza Stefana Milenkovića. Najbolji srpski gudači –mladi muzičari od 18 do 26 godina, predvođeni Milenkovićem, višestruko nagrađivanim violinskim solistom, profesorom, humanitarcem i kreativnim ambasadorom nacionalne platforme Srbija stvara, predstavili su pažljivo osmišljen program za Dan državnosti Srbije.

Expo Dubai 2020
foto: Kurir

”Na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubaiju, Srbija je postigla impresivne rezultate i do sada ugostila više od 700.000 posetilaca iz celog sveta”, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije i zamenica Generalne Кomesarke za nastup Srbije na Expo.

U večernjem delu programa, koji se iz impozantne Al Vasl kupole seli na Paviljon Srbije, gosti sa svih kontinenata uživaće u dinamičnim zvucima maestra Petra Marića, osmostrukog prvaka sveta na električnoj harmonici i koncert filmske muzike „Balkan Film Akustik“, koji izvode glumica Jelena Gavrilović i Aleksandra Marković.

Poseban segment Nacionalnog dana čini i specijalno pripremljena biznis konferencija „Serbia Country Business Briefing“, koja će predstaviti najvažnije segmente srpske privrede u kojima postoji veliki potencijal za privlačenje novih investicija i realizaciju novih projekata, a to su prehrambena industrija i savremene tehnologije.

Svetska izložba - Expo 2020 Dubai, prva koja se održava u arapskom svetu, traje od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a na njoj učestvuje više od 190 zemalja iz celog sveta. Srbija se na Svetskoj izložbi predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme Srbije stvara, a tema nastupa glasi – “Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track