DETE DVA PUTA IMALO KOVID ZA TRI NEDELJE, NIKO NE ZNA ŠTA SE TAČNO DESILO! Dr Olivera Ostojić: Ovo je mogući razlog
Foto: Shutterstock, Nemanja Nikolić

ENIGMA

DETE DVA PUTA IMALO KOVID ZA TRI NEDELJE, NIKO NE ZNA ŠTA SE TAČNO DESILO! Dr Olivera Ostojić: Ovo je mogući razlog

Društvo -

Devojčica iz Beograda, učenica trećeg razreda osnovne škole, u tri nedelje dva puta je imala kovid! Ona se najpre izlečila i vratila u školu, ali je ubrzo opet obolela, na čuđenje i nevericu lekara i porodice. Šta je tačno u pitanju, niko ne zna - dva različita soja korone, produžena pozitivnost ili nešto treće.

Sve je počelo usred zimskog raspusta, kada je ovo inače zdravo dete s porodicom bilo na Zlatiboru.

- Nakon dva dana temperature, koja je išla do 37,6, i žalbi na glavobolju i bol u očima, kao i da ne može da gleda u svetlo, odvela sam je u dom zdravlja u Čajetinu i ne pomišljajući na koronu. Tim pre što niko iz naše porodice, a svi smo bili okupu, nije imao nikakve simptome. Međutim, na antigenskom testu bila je pozitivna. Bio je to 13. januar. CRP u krvi joj je bio 58, pa joj je pedijatar dao antibiotik uz objašnjenje da joj se na koronu verovatno nakačila i neka bakterijska infekcija - priča za Kurir majka deteta, Marina G.

Prema njenim rečima, ćerki se narednih dana povremeno vraćala temperatura do 37,2, a CRP je spao.

- Od simptoma više ništa nije imala, ali pedijatar u Beogradu je odlučio da ne ide u školu prve nedelju posle raspusta. Konačno, u ponedeljak, 31. januara, ona je krenula na nastavu - priča Marina.

Međutim, već u nedelju 6. februara dobila je temperaturu, koja je išla do 38,8.

- Tek sad nisam pomislila na koronu jer samo što je završila s njom! Posle dva-tri dana odvela sam je kod lekara, a ona je na antigenskom bila pozitivna! Ni doktorka nije verovala, tražila je i PCR test, koji je bio pozitivan. Ovaj put i CRP i kompletna krvna slika su uredni. Pet dana je imala malo preko 37 temperaturu - kaže Marina, koja je tri dana posle ćerkine temperature promukla, ali je na PCR testu bila negativna, dok suprug i druga ćerka nisu imali nikakve simptome.

Inače, Marina i njen muž primili su po tri doze vakcine, a cela šira porodica je bila bolesna u julu 2020, kada je četvoro odraslih bilo u bolnici, ali su deca tada bila dobro.

Kako je devojčica bila potpuno dobro, a kako i protokol nalaže, posle nedelju dana, bez testiranja, mogla je da se vrati u školu uz odobrenje pedijatra, al je po;eo raspust.

DA LI JE ŠIRILA KORONU?

Marina navodi i da u odeljenju njene ćerke, bar koliko ona zna, niko u vreme kada je drugi put bila pozitivna nije prijavio da mu je dete zaraženo. Što je dodatna enigma, pa je pitanje ako je devojčica bila sve vreme pozitivna, da li je mogla i druge da zarazi.

- Mogla je da bude infektivna, ali u zaista maloj meri - navodi dr Ostojić.

A da li je devojčica i dalje infektivna? I to se ne zna, testiranje, kao što rekosmo, po protokolu se ne radi. Dete sada zdravo i pravo, kao što je i čitava porodica, uživa u raspustu.

- Doktori ne znaju šta joj se tačno dogodilo - da li je sve vreme bila pozitivna ili je drugi put za svega tri nedelje dobila koronu, možda različite sojeve - deltu i omikron ili je pak nešto treće - kaže Marina.

Olivera Ostojić
foto: Printscreen/RTS

Dr Olivera Ostojić, načelnica dečje bolnice u KBC "Dr Dragiša Mišović", koja je sve vreme u kovidu, za Kurir objašnjava da ima dece koja su i duže vreme, po nekoliko nedelja, pozitivna, pa čak i da nemaju nikakve simptome.

- Ima zaista različitih slučajeva, ali ne treba se plašiti. Uglavnom su deca koja imaju neke hronične bolesti duže pozitivna jer im je slabiji imunitet. Često ih tako pozitivne prebacuju kod nas jer moraju da budu u bolnici zbog svoje primarne bolesti, koja nije kovid. A u ovom slučaju, više mi liči da je devojčica imala produženu pozitivnost, pa je tako pozitivna zakačila neki drugi virus jer sada je i vreme uobičajenih respiratornih infekcija koje znamo odranije - navodi dr Ostojić, kojoj je manje verovatno da je dete u tako kratkom roku fasovalo dva različita soja korone:

- Raritet je da se za tako kratko vreme neko zarazi s dva različita soja, recimo deltom i omikronom, jer bez obzira na sve, stekneš nekakav imunitet. Pre mislim da je ovde bila u pitanju produžena pozitivnost.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track