I HIRURZI SU NEKADA NOSILI BELE MANTILE, A ONDA SU IM PROMENILI BOLU: S dobrim razlogom su njihove uniforme sada ZELENE ILI PLAVE
Foto: Profimedia

zanimljivo

I HIRURZI SU NEKADA NOSILI BELE MANTILE, A ONDA SU IM PROMENILI BOLU: S dobrim razlogom su njihove uniforme sada ZELENE ILI PLAVE

Društvo -

Pre nešto više od veka, hirurzi su, poput ostalih medicinskih radnika nosili bele mantile, ali se ta praksa promenila.

Jedan britanski lekar otkrio je da ih to ometa u radu. Besprekorna belina pod jakim svetlom može da zaslepi hiriurga tokom operacije, čak i na nekoliko minuta. Reč je o sličnom efektu koji na oči ima sunce kada se presijava na snegu.

Zbog toga je doneta odluka da hirurzi "promene" boje svojih mantila. Priča se ni tu ne završava. Jasno je zašto se odustalo od bele boje, ali zašto se za mantile hirurga biraju baš zelena i plava?

Činjenica je da se plava i zelena nalaze na suprotnoj strani jarko crvenoj boji, što pomaže hirurzima da se tokom operacije uvek fokusiraju na krv. Tako im se izoštrava vid.

Sve ovo je od pomoći hirurzima da lakše uoče anatomiju, koncentrišu se na pacijenta i nijanse krvi, što u nekim slučajevima može da bude bitno da bi se greške kod operacija svele na minimum.

Kurir.rs/Espreso

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja