07:00

Težak je život ratnih veterana, a ovako im je pružena pomoć

Dc Začin

TEŽAK JE ŽIVOT RATNIH VETERANA: Potrebna im je pomoć, a ovo udruženje im je PRUŽILO I VIŠE OD TOGA

Društvo -

Ratni veterani su danas u malo boljoj situaciji nego prošlih godina. Ipak, mnogi žive u teškim uslovima. Dva udruženja su udružila snage kako bi im pomogla.

Mile Milošević, predsednik Udruženja Srpski ratni veterani, istakao je da je situacija sada mnogo bolja i da će ratni vetarani dobiti status boraca i legitimaciju.

- Niko od nas nije podneo podjednako rat. Bilo je tu teških slučajeva, samoubistava i mnogo teških problema. Status je daleko bolji nego što je bio, najzad smo priznati od države. Svaki borac dobija status borca i nakon toga će dobiti legitimaciju. To je neka vrsta nacionalnog priznanja. S tom legitimacijom ćemo imati priznanje u društvu - rekao je Milošević.

ratni veterani
foto: Kurir televizija

Dragan Mitrović, ratni veteran, naveo da je im je ovo priznanje koje su sada dobili veoma znači.

- Ja sam mogao jedan dan da odem i da nastradam. Bio sam 50 dana, a moj brat je bio 100 dana. To nam ne priznaju, ali ova sad ministarka, oni su nam to konačno priznali - rekao je ratni veteran.

ratni veterani
foto: Kurir televizija

Društveni centar Začin je organizacija koja je prepoznala da je ratnim veteranima potrebna pomoć. U Rakovici svakog četvrtka kuvaju besplatan obrok za ugrožene građane.

- Dosta naših ratnih veterana teško živi. Mnogi ne rade i teško su oboleli. Zbog toga smo se dogovorili sa našim prijateljima iz Začina da napravimo jednu vrstu kuhinje, gde bi se družili i ručali. Tim ljudima pored tog ručka je jako bitno da se druže - rekao je Milošević.

ratni veterani
foto: Kurir televizija

Ratni veteran je istakao da mu ovaj vid pomoći mnogo znači i rekao kako bi mnogo bolje bilo da ovakvih pomoći ima u svim opštinama.

- Meni ovo mnogo znači, što DC Začin organizuje taj ručak. Mada to nije dovoljno jer je ovo samo za opštinu Rakovica. Hajde da to bude u svim opštinama, jer nas mnogo ima - rekao je ratni veteran.

ratni veterani
foto: Kurir televizija

Nikola Grujić, iz DC Začin, otkrio je kako su došli na ovu ideju i šta podrazumeva ovaj vid pomoći.

- Nama je tu bio cilj da odemo korak dalje, da to ne bude samo međusobna briga o prehrani u periodu krize. Nego da gradimo neku mrežu solidarnosti. Mrežu na koju ljudi mogu da se oslone. Kroz taj zajednički rad, kroz školu šaha koju održavamo leti, kroz socijalizaciju, razgovore, pevanje, sviranje, da ne bude samo milostinja koju mi dajemo kao srednja klasa. Već da izađemo iz te zone komfora i zajedno nešto radimo - rekao je Grujić.

ratni veterani
foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:44

Ratni veteran, teško bolestan, dane provodi u kući bez struje i grajanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track