SKANDALOZNO! VANDALI ODLOMILI BISTU MALE MILICE RAKIĆ (3): Spomenik deci žrtvama NATO agresije ponovo oštećen!
Foto: screenshot RTS

STRAŠNO

SKANDALOZNO! VANDALI ODLOMILI BISTU MALE MILICE RAKIĆ (3): Spomenik deci žrtvama NATO agresije ponovo oštećen!

Društvo -

Kako su potvrdili u JKP "Zelenilo Beograd", čuvar je u četvrtak uveče, u toku redovnog obilaska parka, video da nedostaje skulptura

Spomenik sa epitafom "Bili smo samo deca", u beogradskom Tašmajdanskom parku, u znak sećanja na 79 stradalih mališana, podignut na prvu godišnjicu NATO agresije na SRJ, ponovo je oskrnavljen!

Po drugi put od kada su "Večernje novosti" postavile ovaj spomenik, 2000. godine, vandali su odlomili bronzanu bistu devojčice sa lutkom, izvajane po liku trogodišnje Milice Rakić iz Batajnice, koja je poginula sedeći na noši, tokom vazdušnog napada 1999. godine.

Milica Rakić
foto: Ana Paunković

Kako su potvrdili u JKP "Zelenilo Beograd", čuvar je u četvrtak uveče, u toku redovnog obilaska parka, video da nedostaje skulptura.

- Nedostajući deo pronašao je u blizini, u žbunju. Na sreću, figura nije oštećena. Sklonili smo je u prostorije "Zelenila" i u toku sledeće nedelje biće vraćena na spomenik - kaže u ovom gradskom preduzeću.

Idejno rešenje za spomenik dao je vajar Ostoja Balkanski, a skulptura po liku male Milice urađena je u livnici "Jeremić". Bio je to poklon "Večenjih novosti" i naših čitalaca gradu, u znak sećanja na svu nevinu decu ubijenu tokom agresije 1999.

Samo nekoliko meseci posle postavljanja, lopovi su prvi put odneli bronzanu skulpturu devojčice. Nikada nije otkriveno ko je počinilac, niti gde je ona završila.

Milica Rakić
foto: Ana Paunković

Figura je ponovo postavljena na oštećeni spomenik 2015, dogovorom vlasti Beograda, livnice "Braća Jeremić" i Kompanije "Novosti". Akciju je inicirao tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Livnica "Jeremić" je na osnovu originalnog odlivka izlila novu bronzanu figuru kao donaciju.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja