STIŽU LEKOVI ZA METASTAZE DEBELOG CREVA, ODMAKLI RAK PLUĆA, DOJKE... Dr Radosavljević za Kurir o inovativnoj terapiji
Foto: Nemanja Pančić

Skoro 2.000 obolelih godišnje će primati najnovije lekove

STIŽU LEKOVI ZA METASTAZE DEBELOG CREVA, ODMAKLI RAK PLUĆA, DOJKE... Dr Radosavljević za Kurir o inovativnoj terapiji

Društvo -

Prim. dr Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, ističe za Kurir da iz RFZO stižu zaista dobre vesti i da će se savremenim, inovativnim lekovima, čija nabavka se uskoro očekuje, lečiti do 2.000 onkoloških pacijenata godišnje.

- Mnogo dobijaju pacijentkinje s karcinomom dojke u dve velike kategorije: hormon - receltor pozitivni u odmakolm stadijumu i HER2 pozitivni u adjuvantnom, postoperativnom pristupu. Takođe, veliki napredak je uvođenje biološke terapije u prvu liniju lečenja metastatskog karcinoma debelog creva, za sve pacijente u dobrom opštem stanju - pojašnjava za dr Radosavljević.

rak dojke, pregledi
foto: Shutterstock

Tu je, dodaje dr Radosavljević, i savremeni PARP inhibitor olaparib mod BRCA pozitivnih karcinoma jajnika, novi, biološki i imunološki lekovi za karcinom bubrega i štitaste žlezde, za hroničnu leukemiju.

- Takođe, tu je i proširenje indikacije za lek protiv mučnine i povraćanja izazvanog hemioterapijom, novi ALK inhibitor za odmakli karcinom pluća. Svi ovi lekovi, kojima će se lečiti do dve hiljade pacijenata godišnje, predstavljanu novi napredak naše onkološke prakse u celini, odraz su brige države za duži i kvalitetniji život naših pacijenata. Posebno treba ceniti ovaj napor učinjen u matici velike borbe za kovid pandemijom - navodi dr Radosavljević i dodaje da "kontinuirana briga da se našim bolesnicima obezbede savremeni lekovi u što većem obimu, rezultuje dosad najvećim ulaganjem države i u onkološke lekove".

VAŽNO Čim vidite znakove bolesti - odmah kod lekara

Dr Davorin Radosavljević apeluje i da se pacijenti što pre jave svom lekaru sa svakom sumnjom na malignu bolest ili ako primećuju znakove povratka bolesti. - Svi ovi pobrojani lekovi imaju još više efekta ako bolest nije u najodmaklijem stadijumu - ističe dr Radosavljević naglašavajući da je zato važno odmah ići kod lekara.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja