ILUZIJA KOJA JE ZALUDELA SVE NA INTERNETU: Posle 30 sekundi magija nestaje, DA LI I VAMA USPEVA? (FOTO)
Ilustracija

koncentracija

ILUZIJA KOJA JE ZALUDELA SVE NA INTERNETU: Posle 30 sekundi magija nestaje, DA LI I VAMA USPEVA? (FOTO)

Društvo -

Ukoliko ova iluzija ne funkcioniše kod vas - zatvorite jedno oko tako da se fokusirate samo na to da jedno oko ostane mirno

"Iluzije su sastavni deo onoga što jesmo. Oni su bukvalno deo naše neuronske mašinerije", istakla je Susana Martinez-Konde, profesor u medicinskom centru SUNI Dovnstate i autor knjige "Šampioni iluzija" kada ju je novinar portala "The Verge" upitao o vizulenoj iluziji koja je zaludela sve na internetu a u kojoj mutan vrtlog boja nestaje ako se u njih gleda tridesetak sekundi.

Boje nestaju ako se gleda tridesetak sekundi
Boje nestaju ako se gleda tridesetak sekundifoto: Reddit

Da li je "magija" uspela kod vas?

Ukoliko ova iluzija ne funkcioniše kod vas, Martinez-Konde preporučuje da zatvorite jedno oko tako da se fokusirate samo na to da jedno oko ostane mirno. Drugo potencijalno rešenje jeste da zalepite tačku ili postavite kursor na sredinu ekrana da biste svom pogledu dali "sidro".

Razne verzije ovih iluzija postoje najmanje od 1804. godine kada je filozof Ignaz Paul Vital Troksler opisao kako slika može da nestane ako dovoljno snažno zurite u nju. Zatim se ponovo vraća u fokus.

Ignaz Paul Vital Troxler
Ignaz Paul Vital Troxlerfoto: Wikipedia

- Kada se naša čula naviknu na konzistentan osećaj, to se zove neuronska adaptacija - objašnjava Martinez-Konde i upoređuje boje koje nestaju sa nošenjem čarapa: - Možete osetiti svoje čarape na koži kada ih obučete, ali kako dan odmiče, prestajete da ih primećujete, baš kao i boje na ovoj slici.

Naglašava da su naše oči u stalnom pokretu.

- Čak i kada mislimo da su nam oči savršeno mirne, još uvek pravimo mikroskopske pokrete očiju.

Dakle, ako pogledate sliku na način na koji biste inače proučavali sliku na ekranu - boje ostaju na mestu. Ali ako zurite u nju i namerno pokušavate da ne pomerate oči - boje blede.

- Razlog zašto boje nestaju je taj što mozak prestaje da obraća pažnju na vizuelne scene koje se ne menjaju, što inače nije problem - kaže Derek Arnold, profesor psihologije na Univerzitetu Kvinslend za "The Verge".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track