SVE UKAZUJE NA UKIDANJE MERA? Većinu i ne poštujemo, a na kraju će nam ostati samo maske! Evo kada se vraćamo u potpunu normalu
Foto: Shutterstock

SVE UKAZUJE NA UKIDANJE MERA? Većinu i ne poštujemo, a na kraju će nam ostati samo maske! Evo kada se vraćamo u potpunu normalu

Društvo -

Uprkos poboljšanju epidemiološke situacije u našoj zemlji i značajnom smanjenju broja zaraženih korona virusom, mere za suzbijanje širenja infekcije kod nas su još uvek zvanično na snazi. Međutim, i na sva upozorenja stručnjaka da su nam i dalje za borbu protiv korone neophodne, činjenica je da ih malo ko poštuje.

Imajući u vidu da je sve više zemalja širom sveta koje ukidaju čak i one najosnovnije, uprkos protivljenju većine domaćih stručnaka, sve ukazuje da će se to desiti uskoro kod nas.

Sve ukazuje da ćemo ukidati mere

- Sve ukazuje na to da ćemo ukidati mere. Ali, nikako ne smemo zaboraviti da je talas omikrona iz Evrope stigao kod nas sa tri nedelje zakašnjenja, pa će toliko duže i trajati u odnosu na njih. Uz to imamo i otežavajuće okolosti - slaba imunizovanost u odnosu na zemlje EU i prisustvo delta soja - rekao je nedavno za Kurir Pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant vojne kovid bolnice Karaburma.

On je upozorio da bez obzira što su brojke u ovom trenutku drastično pale, da treba imati u vidu da ćemo tek u ovoj nedelji nakon raspusta i državnih praznika imati realnu sliku o zaraženima.

- Treba svakako sačekati i povratak đaka u škole, kao i povratak ljudi sa odmora i videti kako će to uticati na broj novozarazenih. I baš zbog svega navedenog mislim da treba sačekati sa popuštanjem mera minimum još tri nedelje - naglašava dr Udovičić i dodaje da su u bolnicama sada sa teškom kliničkom slikom uglavnom pacijenti u poodmaklim godinama sa dosta pratećih bolesti, ali ima i mlađih nevakcinisanih.

On je istakao da će virus ostati među nama i ubuduće.

Šta bi moglo biti ukinuto i kad

Članica Kriznog štaba za borbu protiv korone virusolog Tanja Jovanović izjavila je da će se, kad se bude razgovaralo o ublažavanju mera, uzeti u obzir niz faktora, kao i da "ne možemo samo prepisati mere iz drugih zemalja".

- Moramo uzeti u obzir nacionalne parametre i markere prema kojima treba da se orijentišemo. Svaka država sagledava svoju epidemiološku situaciju. Zemlje koje su ublažile mere imaju mnogo veći broj onih koji su preležali bolest i koji su vakcinisani, i samim tim imaju veći kolektivni imunitet - rekla je Jovanović za list Danas.

Prema njeni

koronavirus, Tanja Jovanović
foto: Printscreen/TV Prva

m rečima, kod nas još postoji "imunološki nevini" koji mogu da dođu u kontakt sa virusom i ozbiljno obole. Ona je ocenila da će s daljim padom broja zaraženih na dnevni red doći ublažavanje mera, ali u kom smeru to je pitanje za epidemiologe.

Epidemiolog Radmilo Petrović mišljenja je da j vreme da se polako ukidaju mere a poslednja koju treba ukinuti je nošenje maske.

- Vreme je da se polako ukidaju mere ali poslednja koju treba ukinuti je nošenje maske. One su nam i dalje potrebne, i izvesno je da je neizvesno koliko još dugo - kaže za Blic epidemiolog Petrović.

Mere koje su zvanično na snazi

Mere za suzbijanje i sprečavanje širenja korona virusa u našoj zemji i dalje su na snazi. iako znatno siromašnije nego u doba prethodnih sojeva, ipak one osnovne i dalje treba da se poštuju.

* obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru i napolju gde ne može da se drži distanca

* dozvoljena organizovana okupljanja do 500 ljudi, za veća potrebna dozvola Kriznog štaba

* stranci ulaze u Srbiju sa PCR testom ne starijim od 48 sati (postoje zemlje koje su izuzetak)

Kovid propusnice
foto: Damir Dervišagić

* kovid propusnice obavezne u kafićima, restoranima, kladionicama, klubovima posle 20 časova

* na sportskim utakmicama na otvorenom dozvoljeno 50%, a u zatvorenom 30% popunjenosti tribina

* popunjenost ugostiteljskih objekata u zatvorenom do 50 odsto, obavezan kovid redar

Šta se uopšte još poštuje

Prema mišljenju pojedinih stručnjaka, u Srbiji su mere odavno relaksirane, a ove postojeće svakako niko više i ne poštuje.

- Pa mi skoro da nemamo nikakve mere. Ranije, kad su ostali primenjivali stroge mere, mi smo ih ignorisali, pa smo sad u nepovoljnijoj situaciji. Imamo mnogo više umrlih nego što bi se očekivalo i prošli smo najlošije. Zemlje koje su se do sada čuvale postigle su jako visok obuhvat vakcinacijom i normalno je da relaksiraju mere. Mi se tih mera nažalost nismo ni držali, ne držimo se ni sada. Ovo što će od mera ostati u pojedinim evropskim zemljama, kod nas je na snazi već duže vreme, a ni toga se ne pridržavamo. Uskoro ćemo, nadam se, imati manje novootkrivenih zaraženih kovidom, a i država neće više obmanjivati i šibicariti sa podacima. Ulazimo u jedan mirniji period i očekujem da je ovo poslednji veliki epidemijski talas, a da ćemo od jeseni imati talasiće. Tako da očekujem i da od marta sigurno relaksiraju ili ukinu i ove postojeće mere - rekao je nedavno za Nova.rs dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Uprkos tome što su mere po zakonu i dalje na snazi i preporuka struke je da je i dalje neophodno da se poštuju, činjenica je da to u praksi još malo ko čini. Maske u zatvorenom prstoru uglavnom se nose tamo gde je nemoguće ući bez njih, a u gradskom prevozu, kao i na utakmicama i koncertima skoro da ih niko ne nosi.

Ništa bolja situacija nije ni kada je u pitanju držanje distance. Upravo na istim pomenutim mestima to pravilo se uopšte ne poštuje. Autobusi su krcati puticima koji dišu jedni drugima za vrat, a tako je i na koncertima, i utakmicama, koje su uglavnom popunjene do poslednjeg mesta.

Činjenica je da se mere još uvek sprovode tamo gde vlasnik objekta strogo proverava ovo sprovođenje, dok u onima bez kovid redra siče se utisak da i ne postoje. Zbog toga je možda i jedna od još popularnih mera pokazivanje kovid propusnice posle 20 časova u ugostiteljskim objektima, čije je proveravanje i dalje aktuelno.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

07:08

Profesor otkriva u kojoj su vezi tromboza i korona: SRCE JE U VELIKOJ OPASNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track