POČELA NABAVKA NAJSAVREMENIJIH LEKOVA PROTIV RAKA, HEPATITISA C, DIJABETESA... Do kraja leta još jedna lista INOVATIVNE terapije!
Nove lekove pacijenti će dobijati od maja, Foto: Shutterstock

RFZO POTPISAO UGOVORE S FARMACEUTIMA

POČELA NABAVKA NAJSAVREMENIJIH LEKOVA PROTIV RAKA, HEPATITISA C, DIJABETESA... Do kraja leta još jedna lista INOVATIVNE terapije!

Društvo -

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić potpisala je juče ugovore sa 15 farmaceutskih kompanija čime je započeta nabavkaza 26 inovativnih lekova koji su stavljeni na najnoviju listu lekova RFZO, a namenjeni su za lečenje malignih bolesti, dijabetesa, hepatitisa C, multiple skleroze...

Direktorka RFZO potpisala ugovore
Direktorka RFZO potpisala ugovorefoto: Ana Paunković

Radojević Škodrićeva je podsetila da se radi o revolucionarnoj terapiji za maligne i nemaligne bolesti koja drastično menja tok bolesti, u smislu značajnog produžavanja života pacijenata sa teškim bolestima i poboljšanja njihovog kvaliteta života.

- Reč je o najskupljim terapijama na svetu za koje je država izdvojila rekordnih 53 miliona evra, do sada najveći iznos otkada su uvedene inovativne terapije - poručila je direktorka RFZO, a preneo RTS.

Na toj listi, dodaje, osim 26 inovativnih lekova za maligne i nemaligne bolesti, nalazi se i HPV vakcina koju je država odobrila pre tri meseca za sve dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

Direktorka RFZO ističe da tu nije kraj, jer se nastavlja sa ispunjenjem plana petogodišnje strategije koju je RFZO doneo za Ministarstvom finansija i Udruženjem proizvođača inovativnih lekova.

- Taj plan podrazumeva period od 2019. do 2024. godine, a najverovatnije pre leta ove godine biće još jedna lista na kojoj će se naći takođe mnogi inovativni, ali i drugi lekovi kako bismo osigurali snabdevenost tržišta lekova u Srbiji - kazala je Radojević Škodrićeva i istakla da se sledeća lista očekuje 2023. godine.

Dr Škodrić sa farmaceutima
Dr Škodrić sa farmaceutimafoto: Ana Paunković

Predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova Bojan Trkulja je potpisivanje ugovora ocenio kao "fantastičan dan za srpsko zdravstvo".

Kaže da je država prepoznala značaj inovativnih lekova, zbog kojih se mnoge bolesti koje su bile smrtonosne, mogu pretvoriti u hronična oboljenja sa kojima se živi, a da se pojedine hronične bolesti mogu izlečiti.

- Pacijenti mogu živeti kvalitetnije, da nemaju potrebu za dodatnom negom i to je ono što dugoročno donosi veliku uštedu zdravstvenom sistemu, a i veliku korist društvu u celini - istakao je Trkulja.

Čeka se isporuka nove terapije
Čeka se isporuka nove terapijefoto: Ana Paunković

Potpisivanju ugovora, osim Radojević Škordićeve i Trkulje, prisustvovali su i Aleksandar Popović iz Novo Nordiska, Nebojša Škuljec u ime MSD-a i Aleksandar Tripković iz AstraZeneke.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track