UŽASNI VANDALIZAM! Na mnogim srpskim grobljima na Kosovu i Metohiji polomljeni i oskrnavljeni spomenici! (VIDEO, FOTO)
Foto: FB profil Sava Janjić

Albanci ni mrtvima ne daju mira

UŽASNI VANDALIZAM! Na mnogim srpskim grobljima na Kosovu i Metohiji polomljeni i oskrnavljeni spomenici! (VIDEO, FOTO)

Društvo -

Prištiniski paroh Staniša Arsić rekao je da zabrinjava što je sve više onih koji se odučuju da posmrtne ostatke pokojnika premeste na groblja u centralnoj Srbiji

Na pravoslavnim grobljima širom Kosova i Metohije, u sredinama u kojima u neposrednoj blizini više ne žive Srbi, slika je već godinama ista – neodržavana groblja sa porušenim i oskrnavljenim spomenicima i kapelama.

‘Redovna pojava’ pride – mnogi se odlučuju za prekopavanje porodičnih grobnica i prenošenje kostiju svojih najmilijih u mesta u kojima nakon proterivanja od posle rata žive.

Oko stotinak Srba Кosovske Mitrovice obišlo je jutros groblje u južnom delu grada. Odlazak autobusom u južni deo grada organizovali su Privremeni organ Opštine Кosovska Mitrovica i Crkvena opština.

Zatvorenici iz Pritvornog centra su prethodno uređivali groblje u južnom delu grada, ali je višegodišnja slika sa ovog groblja ista – srušeni i oskrnavljeni nadgrobni spomenici i ploče.

Kosovo, grobovi
foto: Zadušnice/PO Đakovica/RTV Kim

Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada došlo je na Zadušnice. Organizovanog dolaska raseljenih nije bilo.

Prištiniski paroh Staniša Arsić, za RTS je kazao da je mali broj ljudi verovatno posledica aktuelne pandemije, ali i da zabrinjava što je sve više onih koji se odučuju da posmrtne ostatke pokojnika premeste na groblja u centralnoj Srbiji.

„Groblje je u dosta solidnom stanju, u odnosu na ostala groblja na KiM koja su razrušena, razorena, preorana faktički. Dosta spomenika ima polomljenih, razrušenih. Služba koja vrši čišćenje groblja na neki način se trudi da malo dovede u red onako kako ovo groblje treba da izgleda“, izjavio je Arsić.

Danas su Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta.

Kosovo, grobovi
foto: KoSSev

Privremeni organ opštine Đakovica saopštio je da su raseljeni Srbi iz Đakovice danas organizovano na Zadušnice, posle sedam godina, obišli pravoslavno groblje u naselju Piskote u Đakovici, gde su zatekli polomljen veći broj nadgrobnih spomenika.

Raseljeni Srbi su obišli groblje u organizaciji Privremenog organa Opštine Đakovica. Groblje koje se prostire na površini od hektar i po očišćeno je nedavno angažmanom Privremenog organa i Kancelarije za Kosova i Metohije.

"Nakon čišćenja, kako smo danas primetili, polomljen je veći broj nadgrobnih spomenika. Iako je užasno strašno što nam je punih sedam godina bilo zabranjeno da obiđemo organizovano čak i svoje mrtve i upalimo im sveće za pokoj duša, ova poseta Đakovici nam znači puno, jer se mi zavičaja i grobova predaka i svojih najmilijih ne odričemo.

Kosovo, grobovi
foto: Privremeni organ Opštine Đakovica

Pretužno deluje slika mahom uništenih spomenika, otvorenih i razorenih grobnica, ali nas to neće sprečiti da se vraćamo Đakovici sve do stvaranja uslova za kolektivni povratak u rodni grad i na svoja imanja", navodi se u saopštenju predsednika Privremenog organa Opštine Đakovica Milenka Jovanovića.

U saopštenju se podseća da su albanski ekstremisti 1999. godine uništili potpuno crkvu Svetog kneza Lazara na đakovičkom groblju, kao i kapelu koja je uz nju bila sagradjena. U centru grada iste godine, pred očima međunarodnih vojnih snaga uništena je i crkva Svete Trojice, a na njenom mestu izgrađen je spomenik Majke Tereze.

Kosovo, grobovi
foto: Privremeni organ Opštine Đakovica

Dodaje se da je Crkva Uspenja presvete Bogorodice, takođe u centru grada, porušena u martovskom pogromu 2004. godine, da bi bila obnovljena pre desetak godina i preimenovana u manastir, gde su dve monahinje i iskušenica, do juna prošle godine bili jedini srpski stanovnici tog grada.

Podseća se da se prošle godine u svoj stan u Đakovici vratila Dragica Gašić, kojoj se zabranjeno kretanje gradom, uključujući i ulazak u trgovine, a čuva je danonoćno patrola kosovske policije.

Kosovo, grobovi
foto: Privremeni organ Opštine Đakovica

Raseljeni đakovički Srbi obišli su danas organizovano i manastir Visoki Dečani i Pećku patrijaršiju, kao i srpska groblja u ta dva grada, zajedno sa raseljenim Dečancima koji žive u Centralnoj Srbiji i u Crnoj Gori.

Kurir.rs/Kossev.info/Kosovo-online.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track