PRIMILI STE TREĆU DOZU, EVO DO KADA ZAISTA VAŽI KOVID PROPUSNICA - NIJE KAO ŠTO STE MISLILI! Doktorka otkriva razlog zašto je tako
kovid propusnica, Foto: Shutterstock

zeleni sertifikat

PRIMILI STE TREĆU DOZU, EVO DO KADA ZAISTA VAŽI KOVID PROPUSNICA - NIJE KAO ŠTO STE MISLILI! Doktorka otkriva razlog zašto je tako

Društvo -

Bez obzira na to koliko je vremena prošlo od vakcinacije kovid propusnica će do daljeg biti validna

Zeleni kovid sertifikat ili kovid propusnica koju dobijaju građani koji su primili treću buster dozu vakcine protiv koronavirusa važi do daljeg, kaže za Kurir virusologinja i članica kriznog štaba prof. dr Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Dr Tanja Jovanović
foto: Printscreen

Naime, građani koji su primili treću dozu cepiva protiv kovida još u avgustu prošle godine, (kada je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" izašao sa preporukom o primanju buster doze), bili su zabrinuti da li će im kovid propusnica važiti i kada prođe sedam meseci od vakcine, a to je već u martu ove godine.

Kovid propusnice
foto: Damir Dervišagić

Međutim, bez obzira na to koliko je vremena prošlo od vakcinacije kovid propusnica će do daljeg biti validna, kažu naši stručnjaci.

- Zeleni sertifikat koji dobijaju svi građani posle treće doze vakcine protiv koronavirusa, biće validan do daljeg, dok se ne donese nova odluka - kaže za Kurir virusologinja i članica kriznog štaba prof. dr Tanja Jovanović i dodaje:

- Građani koji su kompletno vakcinisani mogu da koriste taj dokument tokom narednih sedmica bez obzira na to kada su primili buster dozu, sve dok god Nacionalni komitet za imunizaciju ne donese drugačiju odluku.

Prema njenim rečima lekari svakodnevno prate broj novozaraženih i umrlih od kovida i čekaju da vide kakva će biti situacija u narednom periodu.

- U zavisnosti od epidemiološke situacije donećemo odluku o produžetku važenja sertifikata ili uvođenju četvrte doze vakcine - kaže prof. dr Jovanović. Takođe, kako mediji nezvanično prenose za sada nema nikakvog nagoveštaja da bi bilo kakva drugačija odluka mogla biti doneta u skorije vreme.

Kovid propusnice, Nove Mere, Krizni štab, Komunalna Policija, Komunalci, ugostiteljski objekat, kafana
foto: Damir Dervišagić, Shutterstock

- Eventualno ograničenje važenja kovid sertifikata nakon treće doze moglo bi biti uvedeno kada bismo obavezali građane da prime i četvrtu dozu, a toga zaista nema ni u najavi niti će ga biti, ako smem da iznesem svoju procenu, s obzirom na to da sve brojke padaju i da se pokazalo da omikron ni izdaleka nema snagu kao, recimo, delta soj - objašnjava izvor iz medicinskog dela kriznog štaba.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

00:46

Šta poslanici misle o uvođenju kovid propusnica i obaveznoj vakcinaciji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja