TRI BEBE HITNO PREBAČENE IZ ARANĐELOVAČKE BOLNICE U KRAGUJEVAC: Zarazile se opasnom bakterijom u bolnici, jedna na respiratoru?
Foto: Ana Paunković, Ilustracija

mediji prenose

TRI BEBE HITNO PREBAČENE IZ ARANĐELOVAČKE BOLNICE U KRAGUJEVAC: Zarazile se opasnom bakterijom u bolnici, jedna na respiratoru?

Društvo -

Tri bebe prebačene su hitno juče iz Arađelovca na neonatologiju UKC Kragujevac, kod dve je potvrđena infekcija opasnom bakterijom legionela, a jedna od njih je i na respiratoru.

- Možemo samo da potvrdimo da su juče tri bebe prebačene iz bolnice u Arađelovcu na lečenje u Centar za neonatologiju Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac. Nikakve druge informacije o zdravstvenom stanju novorođenčadi do daljnjeg ne dajemo - rekla je za Kurir Vanja Đorđević, portparol UKC Kragujevac.

Kod dve bebe potvrđena je infekcija baterijom legionela, naveli su mediji, dok kod treće nije, ali je i ona zadržana na lečenju. Od dve inficirane bebe jedna je, prenose mediji, i na respiratoru i bilo kakve prognoze su nezahvalne. Opasna bakterija legionela, kako prenose mediji, navodno je izolovana u ventilacionim cevima aranđelovačke bolnice. Inspekcija Ministarstva zdravlja je, prenose mediji, u aranđelovačkoj bolnici.

Bakterija legionela (Legionella pneumophila) izaziva komplikacije kada putem sitnih kapljica dospe u pluća. Ako organizam nema imunitet da se odbrani, prenose mediji, može nastati atipična upala pluća nazvana legionarska bolest ili pontijačna groznica. Inkubacija traje od dva do 10 dana. Kod teške kliničke slike mogu biti zahvaćeni jetra, bubrezi, probavni trakt i centralni nervni sistem. A pontijačna groznica je akutna respiratorna bolest bez upale.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track