AKO ZBOG RATA U UKRAJINI EKSPLODIRA NAJVEĆA NUKLEARKA: Srpski meteorolog: PRIRODNI ŠTIT čuva SRBIJU od ozbiljnije radijacije!
Foto: Profimedia

Nema mesta panici

AKO ZBOG RATA U UKRAJINI EKSPLODIRA NAJVEĆA NUKLEARKA: Srpski meteorolog: PRIRODNI ŠTIT čuva SRBIJU od ozbiljnije radijacije!

Društvo -

Ugašen je požar koji je izbio u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon granatiranja. Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju ko je kriv. A svet strepi.

Rafael Mariano Grosi, šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), rekao je da nije bilo ispuštanja radioaktivnog materijala nakon vojnih udara na nuklearku Zaporožje i da nema štete na reaktorima.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je napisao na Tviteru: "Ako eksplodira, biće 10 puta gore od černobiljske katastrofe".

požar u nuklearnoj elektrani zaporožje
požar u nuklearnoj elektrani zaporožjefoto: Profimedia

U Srbiji mnogi još pamte paniku i strah kada se davne 1986. saznalo za katastrofu u nuklearnoj elektrani Černobilj. A posebno haos koji je nastao kada se otkrilo da su tadašnje jugoslovenske vlasti nekoliko dana skrivale da je radioaktivnost stigala do nas, da smo zbog toga hodali po kontaminiranoj kiši i jeli kontaminirano povrce!

BBC objavio mapu nuklearnih elektrana u ukrajini
BBC objavio mapu nuklearnih elektrana u ukrajinifoto: Printscreen/BBC

Nuklearna elektrana Zaporožje

Proizvodi dovoljno energije za četiri miliona domaćinstava

Nuklearna elektrana Zaporožje, građena između 1984. i 1995. godine. Najveća je nuklearna elektrana u Evropi i deveta po veličini u svetu. Ima šest reaktora, od kojih svaki proizvodi 950 MW i ukupnu snagu od 5700 MW - što je dovoljno energije za otprilike četiri miliona domaćinstava.

Smeštena je na jugoistoku Ukrajine u Energodaru. Od Donbasa je udaljena je 200 kilometara, a od Kijeva 550 kilometara.

I dok su sada su sve oči uprte u dešavanja oko nuklearke Zaporožje, opravdana je zabrinutost da bi neki projektil zbog greške u sistemu mogao da skrene sa putanje i pogodi baš nju, da može da se izbvrši sabotaža, diverzija... Ko zna šta sve može da krene po zlu. A gde smo tada mi? I za koliko vremena bi radioaktivnost mogla da stigne do Srbije?

Meteorolog Ivan Ristić
Meteorolog Ivan Ristićfoto: Printcsreen/RTS

- Visinski ciklon sa centrom izmedju Poljske i Ukrajne premeštaće se prema jugu na sever Rumunije. Osa visinske doline nalaziće se severnije od naše zemlje tako da će jako istočno strujanje biti severnije od nas i biće usmereno od Ukrajne preko Mađarske, Austrije, Slovenije i Italije. U isto vreme doći će do razvoja ciklona iznad Jadrana koji će usloviti promenu vremena u nedelju kod nas - kazao je za Kurir meteorolog Ivan Ristić precizirajući vremenske uslove u nekoliko narednih dana, pa se osvrnuo na bojazan građana:

- Vezano za kretanje radioktivnih čestica u slučaju nekog većeg akcidenta u nuklearnim elektranama zbog gore navedenog visinskog strujanja direktno su ugrožene u naredna dva dana Ukrajna, Mađarska, Austrija, Slovenija i Italija. Trenutno smo u meterološkom smislu u nekoj vrsti zaklona, ali treba biti stalno na oprezu pošto se i prognoza menja iz časa u čas.

Ristić je potom pojasnio da nas od većih posledica čuva prirodni štit:

- S obzirom na to da se pri nuklearnim udarima radioaktivne čestice prenose visinskim vetrom, Srbija je u zavetrini prirodnog karpatskog štita, a s obzirom na to da su se meteorološki uslovi promenili, na udaru bi pre bile zemlje regiona nego mi. Radioaktivne supstance se najbrže prenose vetrom, a prva tri dana je najveća koncentracija radioaktivnosti u vazduhu, ali da taj istočni vetar dođe kod nas bilo bi potrebno više od tri dana. Tek kasnije dolaze kontaminirane kiše koje bi zagadile zemljište.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track