ŽENAMA JE MESTO ZA STOLOM U DONOŠENJU SVAKE VAŽNE ODLUKE! Poverenica Brankica Janković uputila JAKU PORUKU povodom 8. MARTA!
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, Foto: Dado Đilas

SAOPŠTENjE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

ŽENAMA JE MESTO ZA STOLOM U DONOŠENJU SVAKE VAŽNE ODLUKE! Poverenica Brankica Janković uputila JAKU PORUKU povodom 8. MARTA!

Društvo -

U značajnom težem položaju su samohrane majke, siromašne, žene koje žive na selu, sa invaliditetom, Romkinje, starije i žene žrtve porodičnog nasilja, rekla je Jankovićeva.

Prethodne dve pandemijske godine pomerile su klatno rodne ravnopravnosti unazad, ali taj trend moramo pretvoriti u priliku za žene, koje moraju biti uključene u donošenje svih odluka. Žene u Srbiji su pokazale da mogu ravnopravno da preuzmu odgovornost, ravnopravno sednu za sto i ravnopravno učestvuju u rešavanju problema, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom 8. marta Međunarodnog dana žena.

Ona je rekla da žene nisu postigle punu ravnopravnost.

- U značajnom težem položaju su samohrane majke, siromašne, žene koje žive na selu, sa invaliditetom, Romkinje, starije i žene žrtve porodičnog nasilja i zato smo kao institucija bili i bićemo posvećeni pomoći u savladavanju njihovih problema - rekla je poverenica i dodala da je jedan od najvećih izazova bilo razbijanje tabua o temama porodičnog i naročito seksualnog nasilja, čemu su značajno doprinela javna svedočenja žena.

- Srbija je među prvih osam zemalja ratifikovala Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama i značajno unapredila pravni okvir i sistem zaštite. Međutim, pokazalo se da kao društvo moramo još efikasnije raditi i da iza poziva žrtvama da prijave nasilje mora stajati odlučna namera nadležnih da žrtve zaštite, navodi poverenica. Najveći napredak napravljen je u pogledu učešća žena u političkom životu. To je pokazala i naša Analiza o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, koja potvrđuje da je ostvaren pomak u pogledu procenta žena na mestima odlučivanja na lokalu. Pozitivni pomaci su od izuzetne važnosti, jer ženama jeste mesto za stolom u donošenju svake važne odluke - naglasila je Jankovićeva.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track