OVAKO SU RUSI ISMEVALI TITA I JUGOSLAVIJU: Ali su posle morali da se izvinu za sve! (FOTO)
Josip Broz Tito, Foto: Arhiva

Istorijska vrteška

OVAKO SU RUSI ISMEVALI TITA I JUGOSLAVIJU: Ali su posle morali da se izvinu za sve! (FOTO)

Društvo -

Kada je pukla ljubav između Tita i Staljina "istorijskim Ne" koje je maršal Jugoslavije izgovorio vođi SSSR i kada su totalno zahladneli odnosi te 1948. godine, sve države koje su bile pod čeličnom rukom Rusa, odnosno Sovjeta, a kasnije postale i članice Varšavskog pakta, utrkivale su se koja će više da ocrni Josipa Broza a sa njim i zemlju kojom je vladao.

Predstavljali su ga kao izopačenog i krvoločnog šizofrenika, slugu zapadnih sila koji će umesto njih svakakvo zlo da počini "za šaku dolara", lika koji je po zverstvima jednak nacistima.

Karikature Tito
foto: Prinstscreen Facebook

Karikature u kojima su ga ismevali bile su veoma popularne od Istočne Nemačke, preko Bugarske, Rumunije, Čehoslovačke, Mađarske, Albanije, Poljske, pa do Sovjetskog Saveza, koji je ustvari i vodio celokupnu propagandu.

Jugoslaviji su uveli ekonomsku blokadu, prekinute su sve političke, diplomatske i kulturne veze. Na granicama se zveckalo oružjem.

Tito i Staljin
Tito i Staljinfoto: Profimedia

- U govoru na četvrtom zasedanju Generalne skupštine UN, Edvard Kardelj je izneo da je samo u periodu od 1. jula 1948. do 1. septembra 1949. godine bilo registrovano 219 oružanih incidenata - piše u feljtonu objavljenom u listu "Dan" u martu 2008. godine i dodaje se da je od 1949. do 1952. godine bilo je više od 5.000 oružanih incidenata.

Karikature Tito
foto: Prinstscreen Facebook

A kada je tovariš Staljin umro 1953. godine, za šta su opet neki teoretičari zavera pokušavali da Titovo ime dovedu u vezu sa tim, odnosni između SSSR i Jugoslavije su se polako stabilizovali. Nikita Hruščov je postao predsednik predsednik SSSR i alfa i omega u zemlja kojima je upravljao Sovjetski Savez.

On je 26. maja 1955. došao je u posetu Jugoslaviji i rekao: "Izvinite!".

Karikature Tito
foto: Prinstscreen Facebook

Očevici kažu da je nadmoć jugoslovenskog maršala bila više nego očigledna. Hruščov je nosio tamno odelo, loše skrojeno, sa izgužvanim šeširom i medaljama iz Drugog svetskog rata. Bio je vidno nervozan. Tito je nosio savršeni beli sako. Izgledao je kao "američki milijarder koji se smilovao da primi starog ratnika", kako su primetili pojedini mediji godinama kasnije.

Hruščov je rekao da su optužbe protiv Jugoslavije i akcije koje je preduzeo Sovjetski Savez bile lažne, nepravedne i konstruisane na lažnim dokumentima narodnih neprijatelja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track