PORUKA POKOJNOG RUSKOG DOBROVOLJCA KOJI SE BORIO NA KOŠARAMA I DANAS UBADA U METU: Gde ste SRBI moji? - PITAO JE, a onda...
Albert Andijev, Foto: Printscreen

SLAVA HEROJU

PORUKA POKOJNOG RUSKOG DOBROVOLJCA KOJI SE BORIO NA KOŠARAMA I DANAS UBADA U METU: Gde ste SRBI moji? - PITAO JE, a onda...

Društvo -

Ovaj heroj preminuo je u martu prošle godine u kovid bolnici u Batajnici od posledica zaraze virusom korona

Albert Andijev, ruski dobrovoljac koji je branio SR Jugoslaviju na granici sa Albanijom tokom NATO agresije 1999 godine, imao je snažnu poruku za sve Srbe.

Njegovo herojstvo i borba ogledalo se, pored ostalog, u tome kada ga je teroristički snajper pogodio u desno oko, svoj snajper prebacio na levo oko i nastavio da se bori dok nije pao u nesvest. Izgubio je tada desno oko, ranjen u ruku i postao ratni vojni invalid.

Sada pokojni dobrovoljac nije krio da je ponosan što se rame uz rame borio sa Srbima protiv OVK, regularne vojske Albanije i NATO-a, ali posle 18 godina postao je razočaran u svoju braću. Jednim statusom tada je uzdrmao mnoge, a on se pamti i danas, kada on više nije među nama.

Albert Andijev
foto: Ana Paunković

Njegove reči tada prenosimo vam u celosti:

- Sećam se 1999 godine, u ratu i odma posle rata. Imali ste nasmejana, sretna lica, puna nade. Gledao sam vas, i znao sam da nas mogu uništiti ali pobediti ne. A onda ste izabrali nekog ko na ovaj ili onaj način uništava sve što srbin znači u zemlji Srbiji, prodaje ono o prodaji čega naši preci nisu ni razmišljali, proglašava poraze za pobede, tamnice patriote, a u nebesa diže dezertere, bolesnike morala i reda, i ostalu maloumnu stoku od ljudi...

- Sad više ne vidim sreću na vašim licima, iako je rat odavna u prošlosti. Vidim namrgodjena lica puna poniznosti i straha, nesposobna da se bori protiv onih koji su im odvojili meso od koske i bacili kosku kao psu lutalici, ali sposobna da se pobiju zbog te koske sa braćom svojom.

- Pa gde li je nestao narod kome ni rat nije mogao da otme nadu, narod koji nije padao onda kad je drugima život na kolenima bio pojam normalnog zivota?.. Gde ste SRBI moji?!! Dali vas je preko noći neko oteo i zamenio narodom koji nema ni pamćenja ni časti u sebi?... Verujte mi, teško mi je kad vas vidim na kolenima, jer se još uvek sećam kako ste živeli i ginuli stojeci, sa osmehom na visoko podignutoj glavi - napisao je on.

Albert Andijev, ruski dobrovoljac koji se borio u redovima Vojske Jugoslavije na Kosmetu u vreme NATO agresije, preminuo je u martu prošle godine u kovid bolnici u Batajnici od posledica zaraze virusom korona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track