01:53

POČELA JE DRUGA NEDELJA VASKRŠNJEG POSTA! Protejerej Đorđe o smislu i značaju, jednu stvar OBAVEZNO ove nedelje moramo da uradimo

pačista

POČELA JE DRUGA NEDELJA VASKRŠNJEG POSTA! Protejerej Đorđe o smislu i značaju, jednu stvar OBAVEZNO ove nedelje moramo da uradimo

Društvo -

U ponedeljak je počeo Veliki, Vaskršnji post, koji će trajati sve do 24. aprila kada pravoslavni vernici proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

Tada smo nešto više pričali o prvoj nedelji Posta koja se zove i Čista, a u narednim minutima čućemo značaj i simboliku praznovanja ove druge sedmice Posta koja se drugačije u narodu zove “Pačista”.

- Prvo ide čista, pa pačista nedelja. To je druga nedelja posta, u čijoj sedmici mi kroz bogosluženja se pripremamo za proslavu ove nedelje u čast svetog Grigorija Palame koji je bio veliki bogoslov crkve. Ova nedelja se takođe naziva drugom nedeljom pobede pravoslavlja. Druga nedelja je u znaku svetlosti i obavezuje nas da težimo svetlosti - rekao je za Kurir televiziju vojni sveštenik protojerej Đorđe Stojisavljević.

kurirtv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:28

VELIKI ČASNI POST: Evo zašto je temelj hrišćanskog puta i spasenja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track