SRBIJA DOBILA NAJMODERNIJU KARDIOVASKULARNU KLINIKU! Bolnica "Dedinje 2" postala ponos srpskog zdravstva!
Foto: Kurir

SRBIJA DOBILA NAJMODERNIJU KARDIOVASKULARNU KLINIKU! Bolnica "Dedinje 2" postala ponos srpskog zdravstva!

Društvo -

O ovome se pričalo decenijama unazad. Bio je to projekat koji je pominjan još tokom osamdesetih godina. U 1997. je izgrađeno "Dedinje" a posle više od 20 godina se krenulo u izgradnju bolnice "Dedinje 2".

U junu 2019. kada postavljen je svečano kamen temeljac na nečemu što je doslovno bila livada.

U septembru 2021. završeni su spoljašnji i unutrašnji radovi. A onda je 11. marta 2022. svečano otvoreno "Dedinje 2" u koje je Vlada Srbije uložila je oko 50 miliona evra, od kojih je više od 15 miliona investirano u najmoderniju opremu.

Nova zgrada ima 14.000 kvadratnih metara i u njoj će se naći i službe kojih nema u staroj. Zgrada ima sve što imaju najsavremenije klinike u Evropi i svetu.

Bolnica "Dedinje 2" ima podzemnu etažu i četiri sprata: dvokrevetne i trokrevetne sobe sa kupatilima, 108 bolničkih kreveta, četiri operacione i jednu hibridnu salu, u kojoj će moći da se radi više intervencija istovremeno, savremena oprema.

U prizemlju novog objekta nalazi novi glavni ulaz u Institut, sa centralnim holom i čekaonicom, kao i ambulantno-kliničkim delom, uz jedinice intenzivnog lečenja sa ukupno 25 dodatnih kreveta. Nova zgrada Instituta funkcionisaće kao sastavni deo postojeće i raspolagaće kapacitetima od 105 kreveta, a do kraja godine stići će medicinska oprema koja će omogućiti pacijentima najsavremenije oblike lečenja.

Zanimljivo je da će prvi put u regionu biti uveden i centralni sistem za praćenje svakog pacijenta.

Centar za monitoring omogućava da stručni tim prati stanje pacijenata sa srčanom insuficijencijom ili nekim drugim oboljenjem, koji se nalaze kod kuće, a svaki poremećaj u njihovom stanju se šalje putem 3G mreže, kako bi lekari mogli da reaguju. Treba naglasiti da putem ovog centra može da se prati 120 pacijenata.

"Dedinje 2" ima i sistem koji se koristi za praćenje rada kliničkih lekara i specijalizanata, kako bi se pacijentima obezbedila najbolja moguća nega.

"Ministar Lončar mi je rekao da smo petnaestak godina mirni što se tiče 'Dedinja', ali posle toga moramo da pronađemo novu opremu da opet ne zaostajemo. Danas smo sve vreme pričali o tome koja je to bolja klinika od ove. Kada su rekli da su u Lajpcigu vršili 20 operacija, a onda sam pitao za AKH u Beču, bolnicu za koju sam čuo da su ljudi skupo plaćali da idu tamo. Rečeno mi je da imamo danas jednako, ako ne i bolju opremu nego AKH. Srećan sam ako je to tako", istakao je predsednik Aleksandar Vučić.

Prema rečima prof. dr Milovana Bojića kaže da je "san dosanjan".

"Danas se praktično zaokružava jedna vizija, jedan projekat naše ustanove koja je postala celovit sistem. Put do toga bio je dug i nimalo lak. Počeli smo daleke 1978. godine, 1997. smo izgradili sadašnje Dedinje, a onda četvrt veka čekali da se uselimo u ovu zgradu", rekao je dr Bojić.

Posle izgradnje novog objekta krenuće se u rekonstrukciju postojeće klinike "Dedinje 1" koja pokriva oko 8.800 metara kvadratnih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track